Dan polja strnina

Огледно поље жита: Закаснела киша показала сорте толерантне на сушу

Друштво Пољопривреда

Огледно поље стрних жита, пре свега пшенице, оформљено од стране Пољопривредне саветодавне стручне службе Књажевац на парцелама домаћина Небојше Вељковића, пољопривредника из сокобањског села Бели Поток, најбољи је показатељ са којим проблемима се ратари суочавају и како их у реалним могућностима треба решавати.

Dan polja strnina

Небојша, као и већина наших пољопривредника, не узда се само у једну производњу, па се осим ратарским културама бави и воћарством. Његов засад броји 800 стабала шљива и 250 дуња. У стручном делу ове производње, како каже, има велику подршку стручњака из ПССС Књажевац, који су му на располагању скоро 24 часа. Предочава нам да се увек јаве на телефон и обиђу терен и известе га и када није код куће.

И поред уложеног труда и знања, уз примену неопходних агротехничких мера, суша је ипак узела свој данак. Овај домаћин то констатује као чињеницу, али није много изненађен временским неприликама овог пролећа. Док на хектар и двадесет ари гледа 23 сорте стрних жита доноси закључке шта му је најбоље да ради наредних година.

‒ На овој суши се види која сорта подноси боље такве услове, која је захтевнија, што се тиче падавина. Али, све у свему је добро. Да нису били људи из саветодавне службе да на време опрскамо, заштитимо усеве и да их на време прихрањујемо преко листа, не би било ни оволико рода ‒ објашњава домаћих уз констатацију да је добро што је ових дана пала киша, али да је закаснила за месец дана.

Dan polja strnina

Стручни сарадник службе Живорад Јовановић, дипломирани инжењер заштите биља је био задужен да се стара о здрављу усева. Он каже да је у току пораста биљке било мало влаге и да су услови били неповољни за развој болести. Пред класање практично није било присуства ни болести ни штеточина.

‒ Једино је морало да се третира од корова и обављено је то третирање хербицидом Бонаца, успут је додат и фунгицид Олимп, превентивно против болести. Додат је инсектицид Вантекс ‒ каже овај стручњак.

Dan polja strnina Стручни сарадник за ратарство и повртарство Срђан Цветковић објашњава да су овакви огледи добар начин да се пољопривредни произвођачи на једној производној парцели могу уверити у производне генетске потенцијале сорти које су биле у огледу.

‒ То ће им омогућити да се за наредну производну годину определе за једну од понуђених сорти за коју сматрају да је дала задовољавајући принос и која ће задовољити њихове потребе на газдинству што се тиче исхране стоке или ако се баве чисто ратарском производњом за продају жита у млиновима ‒ каже Цветковић.

Dan polja strnina Драган Колчић, директор и стручни сарадник за агроекономију у Пољопривредној саветодавној стручној служби Књажевац истче да су они на подручју Сокобање присутни од 2016. године и њихов рад финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а добра је сарадња и са локалном самоуправом.

‒ Све ово што радимо за пољопривредне произвођаче, попуњавање апликационих образаца, организовање трибина, радионица, предавања, сарадња са удружењима је бесплатно за кориснике свих тих услуга. Тако да Пољопривредна саветодавна стручна служба стоји на располагању свим пољопривредним произвођачима ‒ каже први човек службе.

Dan polja strnina

Успешну сарадњу средине и ове пољопривредне службе потврдио је и Славиша Крстић, члан Општинског већа општине Сокобања задужен за пољопривреду и рурални развој.

‒ Ми имамо сарадњу, не само када су у питању Дани поља, већ и приликом израде програма пољопривредне политике и политике руралног развоја. Сарађујемо са службом и са нашим пољопривредним произвођачима. Од њих добијамо сугестије ‒ каже Крстић.

Dan polja strnina

Он најављује да се у локалној самоуправи размишља о унапређењу пољопривреде у складу са новонасталим условима што се тиче и климатских промена и нових услова на тржишту.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =