Prevencija

Održana tribina za prevenciju bolesti zavisnosti

Društvo

U organizaciji Tima za prevenciju bolesti zavisnosti koji je formiran na nivou opštine Sokobanja, u subotu je održana interaktivna tribina za roditelje učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i prvog i drugog razreda srednje škole. Na tribini su govorili prof. dr Petar Nastasić, neuropsihijatar, profesor na Visokoj školi za socijalni rad u Beogradu i dr Miroslava Vasiljević, psihijatar i porodični psihoterapeut.

Profesor Nastasić je u izjavi za naš portal, pre svega, pohvalio organizaciju i zalaganje čitave opštine Sokobanja koja je osnovala Tim za prevenciju bolesti zavisnosti. On je rekao i da je prijatno iznenađen jer je predavanje bilo izuzetno posećeno od strane roditelja i da sve to izgleda prilično optimistično, kao i da bi sve lokalne zajednice trebalo da shvate da su deca njihova budućnost i da bez brige o njima i njihovom pravilnom razvoju nema ni budućnosti određenog mesta.

Prevencija

– Roditelji treba da znaju da stvaranje bolesti zavisnosti ne nastaje preko noći, već da je to jedan kontinuirani proces, na čiji nastanak utiču mnoge okolnosti koje se prepliću i to, pre svega, odnosi u porodici, vršnjačkom okruženju, a na njega svakako utiče i prisutnost i psihoaktivnih supstanci u okruženju i kada se ti faktori ujedine, nastaje bolest zavisnosti. To je jedan kompleksan problem u čijoj prevenciji moraju zajedničkim snagama učestvovati različiti sektori, poput policije, centra za socijalni rad – ističe profesor Nastasić.

Naš sagovornik dodaje i da ne postoji čarobna formula za rešenje ovog problema, ali su pre svega bitni dobri odnosi u porodici, posebno kada su deca u adolescentnom periodu.

Prevencija

– Dobar odnos sa decom, štiti ih od bolesti zavisnosti. Roditelji moraju da prave razumne okvire i ograničenja i ne smeju previše strogim pravilima zaustavljati razvoj dece. Okviri i ograničenja moraju biti logički i razumni – ističe profesor Nastasić.

U okviru ovog projekta, prethodnog petka za učenike i nastavnike predavanja su održale Jelena Ivanović, dipl. defektolog i porodični psihoterapeut i Ivana Lukić, psiholog i porodični psihoterapeut, a u planu su i dalje aktivnosti Tima za prevenciju bolesti zavisnosti na treritoriji opštine Sokobanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 + eleven =