Одржана промоција књиге „Белег трајањаˮ Софије Вељковић

Друштво Култура

Промоција књиге „Белег трајањаˮ Софије Вељковић одржана је протекле суботе у просторијама Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ пред великим бројем љубитеља писане речи. Ово је прва књига, најправилније је рећи уметнице Софије Вељковић, јер је поред свог педагошког рада и кроз њега гајила више врста уметности и љубав према њима усађивала својим ученицима. Управо ова књига и јесте плод њене свестраности јер су њоме обухваћена њена главна интересовања и преокупације, тако да је подељена на неколико сегмената. У првом делу књиге су Софијине песме а у другом приче односно записи њених сећања из детињства које је провела у родној Рујевици. Трећи део књиге садржи осврте на стваралаштва њених пријатеља након чега је представљен делић њеног професионалног рада у школи, као наставника ликовне културе. Пети сегмент књиге чине текстови других аутора о Софијином стваралачком путу.

Промоција је одржана у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ, а присутне је најпре поздравила директорка ове установе културе Јасмина Паљевић Илић.

– Ово је прва књига наше драге суграђанке Софије Вељковић и сигурна сам да ће их бити још. Ми смо је сви у библиотеце прочитали још пре него што је издата и верујте ми на реч допашће вам се сигурно – истакла је она.

Софија Вељковић је рођена 1946. године у Рујевици. По завршетку школовања свој радни век је провела радећи у просвети а радови њених ученика налазе се широм света. Сарађивала је и у стварању објављених Хроника сокобањских села и монографије припремљене за штампу „Природне особине Сокобањске котлинеˮ.

– Овом својом првом књигом са аутобиографским призвуком, желела сам да сачувам забележена сећања на протекле тренутке који се неће поновити. Жеља ми је била да  да упамћења сећања као успомене из свог животног и радног искуства пренесем садашњим и будућим генерацијама као поштовање корена традиције. У свом разноврсном раду: просветном, ликовно-педагошком, прозно-поетском, као и комуникативном деловању, обликовала сам трагове свог живота и постојаности у одређеном простору и времену – истакла је ауторка.

Песме и приче из Софијини књиге, читали су чланови Књижевног клуба „Соколово пероˮ чији је и она члан. Промоцију књиге музиком су оплеменили Бојан Милановић на флаути и Драган Младеновић на гитари.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =