Održana promocija knjige „Beleg trajanjaˮ Sofije Veljković

Društvo Kultura

Promocija knjige „Beleg trajanjaˮ Sofije Veljković održana je protekle subote u prostorijama Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ pred velikim brojem ljubitelja pisane reči. Ovo je prva knjiga, najpravilnije je reći umetnice Sofije Veljković, jer je pored svog pedagoškog rada i kroz njega gajila više vrsta umetnosti i ljubav prema njima usađivala svojim učenicima. Upravo ova knjiga i jeste plod njene svestranosti jer su njome obuhvaćena njena glavna interesovanja i preokupacije, tako da je podeljena na nekoliko segmenata. U prvom delu knjige su Sofijine pesme a u drugom priče odnosno zapisi njenih sećanja iz detinjstva koje je provela u rodnoj Rujevici. Treći deo knjige sadrži osvrte na stvaralaštva njenih prijatelja nakon čega je predstavljen delić njenog profesionalnog rada u školi, kao nastavnika likovne kulture. Peti segment knjige čine tekstovi drugih autora o Sofijinom stvaralačkom putu.

Promocija je održana u organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ, a prisutne je najpre pozdravila direktorka ove ustanove kulture Jasmina Paljević Ilić.

– Ovo je prva knjiga naše drage sugrađanke Sofije Veljković i sigurna sam da će ih biti još. Mi smo je svi u bibliotece pročitali još pre nego što je izdata i verujte mi na reč dopašće vam se sigurno – istakla je ona.

Sofija Veljković je rođena 1946. godine u Rujevici. Po završetku školovanja svoj radni vek je provela radeći u prosveti a radovi njenih učenika nalaze se širom sveta. Sarađivala je i u stvaranju objavljenih Hronika sokobanjskih sela i monografije pripremljene za štampu „Prirodne osobine Sokobanjske kotlineˮ.

– Ovom svojom prvom knjigom sa autobiografskim prizvukom, želela sam da sačuvam zabeležena sećanja na protekle trenutke koji se neće ponoviti. Želja mi je bila da  da upamćenja sećanja kao uspomene iz svog životnog i radnog iskustva prenesem sadašnjim i budućim generacijama kao poštovanje korena tradicije. U svom raznovrsnom radu: prosvetnom, likovno-pedagoškom, prozno-poetskom, kao i komunikativnom delovanju, oblikovala sam tragove svog života i postojanosti u određenom prostoru i vremenu – istakla je autorka.

Pesme i priče iz Sofijini knjige, čitali su članovi Književnog kluba „Sokolovo peroˮ čiji je i ona član. Promociju knjige muzikom su oplemenili Bojan Milanović na flauti i Dragan Mladenović na gitari.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 1 =