Održana 18. sednica Skupštine opštine Sokobanja

Društvo Politika

Juče je održana 18. sednica Skupštine opštine Sokobanja. Odbornici su većinom glasova usvojili svih 18 tačaka koliko ih je bilo na dnevnom redu.

U okviru prve tačke dnevnog reda usvojen je izveštaj o izvršenju budžeta opštine Sokobanja za prvih devet meseci ove godine. Prihodi i primanja budžeta u izveštajnom periodu ostvareni su u ukupnom iznosu od 536.413.242,09 dinara, što predstavlja 70,71% u odnosu na planirane prihode budžeta. Rashodi i izdaci budžeta u periodu od 01.01.2021. godine do 30.09.2021. godine izvršeni su u ukupnom iznosu 415.282.379,13 dinara, što predstavlja 48,77 % u odnosu na plan definisan rebalansom budžeta opštine Sokobanja za 2021. godinu.

Većinom glasova odbornici su usvojili i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Sokobanja u 2022.godini u okviru koga se planira postavljanje merne stanice kod prekršajnog suda. Programom kontrole kvaliteta vazduha uspostavlja se Lokalna mreža mernih mesta za merenje nivoa zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji opštine Sokobanja. Lokalna mreža mernih mesta uspostavlja se radi praćenja kvaliteta vazduha na nivou jedinice lokalne samouprave u cilju sagledavanja i preduzimanja mera zaštite vazduha od zagađivanja. Podaci sa merne stranice biće dostupni i na sajtu opštine Sokobanja.

− Na ovoj sednici našle su se i odluke koje se donose zaključno sa 30. novembrom a tiču se poreza na imovinu za narednu godinu, kao i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Što se tiče odluke koja se odnosi na poreze na imovinu, cene će uglavnom biti na nivou ovogodišnjih. Došlo je do nekog umanjenja koje se odnosi na građevinsko zemljište za drugu i treću zonu i na porodične kuće za stanovanje u trećoj i četvrtoj zoni, dok je u prvoj zoni nešto uvećan porez na imovinu za poslovne prostore − rekao je Vladan Petković, predsednik Skupštine opštine Sokobanja.

Kod Predloga odluke o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta uvedena je nova stavka koja se odnosi pre svega na hotele. Naime, koeficijent za obračun doprinosa za namenu „hoteli”, do sada je u Sokobanji bio veoma visok 1,5, a sada je smanjen na 1,0 tako da je izjednačen sa stambenim zgradama. Primera radi u Vrnjačkoj Banji je 0,4 što je izuzetno povoljno za investitore.

Jedna od veoma važnih odluka na jučerašnjoj sednici odnosila se i na Predlog odluke o izmeni i dopuni Plana generalne regulacije područja Sokobanja.

− Mi bismo ovim izmenama i dopunama trebali da rešimo neke tekuće probleme koji su se pojavili u samoj primeni planskog dokumenta ali i one od krucijalne važnosti za Sokobanju, a tiču se pre svega izgradnje infrastrukture − rekao je Petković.

Nekoliko tačaka na jučerašnjoj sednici odnosilo se na ekologiju kao što je odluka o pristupanju i izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji opštine Sokobanja. A odbornici su usvojili i odluku o pristupanju izradi Strategije za za mlade sa Akcionim planom za njeno sprovođenje.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Odluku o naknadama za rad Komisije za realizaciju energetske sanacije. Naime, Opštinsko veće je na jednoj od prošlih sednica usvojilo i odgovarajući pravilnik a uskoro će krenuti nabavka solarnih panela za koje je opština sa resornim ministarstvom obezbedila sredstva .

− Što se tiče Predloga Zaključka o davanju saglasnosti na III Rebalans Programa poslovanja Javnog preduzeća „Zelenilo-Sokobanja” Sokobanja za 2021. godinu, kao što ste videli dosta ulica je urađeno u Sokobanji, trebalo je uraditi još. Očekivali smo da se okonča rekonstrukcija dela ulice Stevana Mokranjca, Kosovke devojke i Čuburske. Realizovali smo i javnu nabavku vezano za izvođača radova za ugradnju šest hiljada kubika grebanog asfalta za sve 24 mesne zajednice. Tako da se nadamo da ćemo to ukoliko nam vremenske prilike dozvole sve realizujemo a ako ne, akciju ćemo nastaviti na proleće − rekao je Petković.

Dosta rasprave bilo je u okviru tačke Izveštaj o stepenu realizacije programa poslovanja JKP „Napredak” za prvih devet meseci ove godine, a koja se odnosila pre svega na problem vodosnabdevanja i iznošenje smeća. Opština je realizovala kupovinu kamiona smećara, u planu je još jedan i obnova voznog parka kako bi se naredna sezona dočekala spremnije.

Sednica je održana u maloj sali Skupštine opštine Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × five =