Семинар о безбедности и здрављу радника: Нови закон у процедури, едукација потребна

Друштво

Повереништво Савеза самосталних синдиката Србије за општину Сокобања организовало је јуче једнодневни семинар – едукацију на тему „”Безбедност и здравље на раду” за председнике синдикалних организација на територији општине Сокобања, затим за лица задужена за безбедност и здравље на раду код послодаваца и заинтересоване послодавце.

Овом семинару – едукацији, која је одржана у сали Општине Сокобања, поред предавача Душка Вуковића, потпредседника Савеза самосталних синдиката Србије, Маје Илић, начелнице одељења Инспектората за рад Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, присуствовали су и учесници из комуналне делатности, делатности здравства, образовања и области локалне самоуправе.

Снежана Радовановић, повереница Самосталног синдиката у Сокобањи каже да је ова тема битна поготово што је нови закон у процедури и треба да буде ускоро и донет у Народној скупштини.

– Интерес радника је један, без обзира на број централа и тај плурализам синдиката. Сматрамо да треба да у том смислу водимо социјални дијалог, да будемо припремљени и да идемо у сусрет новим решењима, односно имплементацији свих тих правилника од којих зависи безбедност и заштита на раду. Да кроз колективне уговоре на нивоу установа, значи код послодаваца, будемо спремни, у смислу да учествујемо са аргументима, са правим информацијама и да дођемо до добра решења – каже Радовановић, истучући значај оваквих састанка у едукацији синдикалаца и људи који се баве заштитом како што најквалитеније донели решења и применили закон.

Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије, изразио је очекивање да ће током марта месеца, нормално уз одређене амандмане или измене, које ће посланици можда предложити, Србија имати нови закон о безбедности здравља на раду.

– Најважније нам је, мислим, у целом друштву, као што је и у Савезу самосталних синдиката Србија, живот човека, живот запослених,. То мора да буде приоритет и фокус у раду свих нас. Ми заиста желимо да подигнемо ниво свести, пре свега код наших чланова, али можда више и код оног дела који зовемо послодавачки свет, имајући у виду да још увек има информација да добар део предузећа и установа није усвојило акт о процени ризика радних места и радне околине. То је у ствари основни документ, којим бисмо определили које све мере у области безбедности и здравља на раду морамо сви да се придржавамо, како би радници били безбедни и здрави на свом радном месту и у току радног процеса – каже Вуковић и апелује на послодавце да заштиту на раду схвате озбиљно и примене решења из будућег закона.

Он упозорава да да је одговорност у овој области осим  послодаваца ,  и на инспекцији рада,Управи за безбедности и здравље на раду  и очекује да ће ови државни органи  у другој половини ове године вршити интензивне надзоре над применом овог новог закона .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 5 =