Одржан састанак председника општине Сокобања са тимом Фондације „Дајана Пауновић”

Друштво

Председник општине Сокобања Миодраг Николић, одржао је јуче састанак са Дајаном Пауновић и Марком Матићем, оснивачицом и чланом тима Фондације „Дајана Пауновић”. Тема састанка била је демографска ситуација у Сокобањи, и упознавање са циљевима, законодавним оквирима и мерама Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова.

Пауновић каже да на основу недавно заршеног пописа становништва можемо видети да су демографски подаци поражавајући али да је таква ситуација и у региону и читавој Европи. Фондација „Дајана Пауновић” већ скоро годину дана обилази локалне самоуправе и одржава састанке на којима се говори о социјалној политици, демографији, популационој политици и мерама које могу побољшати ситуацију која је нажалост лоша деценијама уназад и која се не може преко ноћи променити, већ је то дуготрајан процес.

− Први пут смо овде у Сокобањи, са циљем да разменимо идеје, мишљења, сугестије, да видимо шта је то што је добро урађено овде у претходном периоду а шта се може још боље урадити. Наравно свака локална самоуправа суочава се са различитим проблемима и различито је од места до места. Имамо једно богато искуство до сада јер Фондација је на терену читаве ове године и обишли смо око 50 локалних самоуправа. Тако да смо у једној теренској кампањи када је демографија у питању и ту негде са терена детектујемо проблеме и заједно са народом, председницима општина и градоначелнцима гледамо како да те проблеме решимо − истакла је оснивачица Фондације.

Председник општине Сокобања најпре се захвалио тиму Фондације који је данас посетио Сокобању и истакао да кроз један овакав радни састанак и дискусију, сазнајемо шта раде друге локалне самоуправе, и које мере можемо увести ми код нас а уједно се представници Фондације упознају са тим шта је општина Сокобања урадила до сада што може послужити као пример добре праксе другим локалним самоуправама.

− Када су у питању мере из области социјалне политике које је до сада општина Сокобања применила, подсетићу укратко да смо отворили нове амбуланте, ново одељење Средње школе смер физиотерапеут да бисмо одређени број деце задржали овде, купујемо књиге за сву децу од првог до осмог разреда основне школе и континуирано се бавимо локалним економским развојем. Са свим тим наравно настављамо даље уз мере које је држава прописала и које су такође пронаталитетне − истакао је Николић.

Фирма „Watch out” из Крагујевца донирала је Општини Сокобања – Центру за социјални рад паник-тастер за вишеструку употребу. Аларм за панику је електронски уређај дизајниран да помогне у упозоравању некога у ванредним ситуацијама у којима постоји претња по људе или имовину.

Састанку су присуствовали и заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић,  председник Скупштине општине Сокобања Владан Петковић, народна посланица из Сокобање Јана Матеовић, шефица Кабинета председника општине Оливера Денић, заменица начелника општинске управе Милена Раденковић Гаћеша, председница Комисије за родну равноправност Ивана Филиповић, шефица Одељења опште управе Лела Младенов, правница на пословима дечије заштите Маја Михајловић и шефица Одељења за финансије Сања Богдановић, као и руководиоци ПУ “Буцко”, ОШ “Митрополит Михаило”, СШ “Бранислав Нушић”, Центра за социјални рад и Црвеног крста Сокобања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =