Održan sastanak predsednika opštine Sokobanja sa timom Fondacije „Dajana Paunović”

Društvo

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, održao je juče sastanak sa Dajanom Paunović i Markom Matićem, osnivačicom i članom tima Fondacije „Dajana Paunović”. Tema sastanka bila je demografska situacija u Sokobanji, i upoznavanje sa ciljevima, zakonodavnim okvirima i merama Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova.

Paunović kaže da na osnovu nedavno zaršenog popisa stanovništva možemo videti da su demografski podaci poražavajući ali da je takva situacija i u regionu i čitavoj Evropi. Fondacija „Dajana Paunović” već skoro godinu dana obilazi lokalne samouprave i održava sastanke na kojima se govori o socijalnoj politici, demografiji, populacionoj politici i merama koje mogu poboljšati situaciju koja je nažalost loša decenijama unazad i koja se ne može preko noći promeniti, već je to dugotrajan proces.

− Prvi put smo ovde u Sokobanji, sa ciljem da razmenimo ideje, mišljenja, sugestije, da vidimo šta je to što je dobro urađeno ovde u prethodnom periodu a šta se može još bolje uraditi. Naravno svaka lokalna samouprava suočava se sa različitim problemima i različito je od mesta do mesta. Imamo jedno bogato iskustvo do sada jer Fondacija je na terenu čitave ove godine i obišli smo oko 50 lokalnih samouprava. Tako da smo u jednoj terenskoj kampanji kada je demografija u pitanju i tu negde sa terena detektujemo probleme i zajedno sa narodom, predsednicima opština i gradonačelncima gledamo kako da te probleme rešimo − istakla je osnivačica Fondacije.

Predsednik opštine Sokobanja najpre se zahvalio timu Fondacije koji je danas posetio Sokobanju i istakao da kroz jedan ovakav radni sastanak i diskusiju, saznajemo šta rade druge lokalne samouprave, i koje mere možemo uvesti mi kod nas a ujedno se predstavnici Fondacije upoznaju sa tim šta je opština Sokobanja uradila do sada što može poslužiti kao primer dobre prakse drugim lokalnim samoupravama.

− Kada su u pitanju mere iz oblasti socijalne politike koje je do sada opština Sokobanja primenila, podsetiću ukratko da smo otvorili nove ambulante, novo odeljenje Srednje škole smer fizioterapeut da bismo određeni broj dece zadržali ovde, kupujemo knjige za svu decu od prvog do osmog razreda osnovne škole i kontinuirano se bavimo lokalnim ekonomskim razvojem. Sa svim tim naravno nastavljamo dalje uz mere koje je država propisala i koje su takođe pronatalitetne − istakao je Nikolić.

Firma „Watch out” iz Kragujevca donirala je Opštini Sokobanja – Centru za socijalni rad panik-taster za višestruku upotrebu. Alarm za paniku je elektronski uređaj dizajniran da pomogne u upozoravanju nekoga u vanrednim situacijama u kojima postoji pretnja po ljude ili imovinu.

Sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović,  predsednik Skupštine opštine Sokobanja Vladan Petković, narodna poslanica iz Sokobanje Jana Mateović, šefica Kabineta predsednika opštine Olivera Denić, zamenica načelnika opštinske uprave Milena Radenković Gaćeša, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Ivana Filipović, šefica Odeljenja opšte uprave Lela Mladenov, pravnica na poslovima dečije zaštite Maja Mihajlović i šefica Odeljenja za finansije Sanja Bogdanović, kao i rukovodioci PU “Bucko”, OŠ “Mitropolit Mihailo”, SŠ “Branislav Nušić”, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four − two =