Радионица и камп за пољопривреднике почетком јуна у Читлуку: Како до природне и јефтиније производње

Друштво Пољопривреда

Корисно предавање намењено пољопривредницима и онима који желе да производе здраву храну одржаће се почетком јуна месеца у селу Читлуку. На овој радионици, осмишљеној као дводневни камп назван „Микро био (Р)еволуција земљишта”, 1. и 2. јуна говориће се о томе како обновити земљиште уз мање трошкова и природним путем, прављењем термофилног компоста.

Радионица се организује на имању РаЧитлук Наташе и Александра који су се овде доселили из Новог Сада у потрази за местом где могу да уче о природи и да живе у складу са њом. Како најављују, предавања ће одржати Предраг Пауновић, инжењер заштите животне средине који учи на америчкој платформи Soil Food Web, светски познате научнице за микробиологију земљишта Илејн Ингам.

Пољопривредници и мали произвођачи хране овом приликом научиће како да направе термофилни компост чијим екстрактом и чајем можемо за релативно кратко време обновити земљиште и вратити биодиверзитет микроорганизама у земљиште, чиме се структура земљишта и обнавља.

– Израда термофилног компоста траје 21 дан, а може се правити неограничени број пута. Термофилни компост је лишен патогених микроорганизама, семена корова и плесни… Коришћењем продуката термофилног компоста смањујемо трошкове производње хране и за 90%, а резултат су здраве и нутритивно богате биљке, отпорне на штеточине. Мењањем структуре земљишта омогућавамо биљкама да развију далеко дубљи корен и саме проналазе воду, па није неопходно ни њихово заливање, када постигнемо крајњи резултат, а то је здраво и плодно земљиште – поручују организатори.

Информације о котизацији и условима заинтересовани могу добити на број 065/9995994.

 

На насловној фотографији Предраг Пауновић у процесу израде термофилног компоста

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − thirteen =