Održan sastanak povodom izrade komasacione procene

Poljoprivreda

Juče je u zgradi opštine Sokobanja održan sastanak na kome su predstavnici firme „Geojokić” iz Beograda, koja radi posao komasacije na teritoriji sedam katastarskih opština, učesnicima komasacije objasnili postupak komasacione procene.

Dragan Jokić ‒ Komasaciona procena je jedan od najbitnijih postupaka u procesu komasacije pri čemu je veoma bitno da ljudima objasnimo razliku između katastarskog klasiranja koje se vrši za teritoriju čitavog katastarskog sreza dok se katastarska procena radi samo za teritoriju komasacionog područja ‒ kaže Dragan Jokić, vlasnik firme „Geojokić”.

Komasaciona procena je bitna faza kompletnog postupka komasacije. Procena se vrši za teritoriju komasacionog područja, suprotno onome gde se radi za ceo katastarski srez. Komasaciona procena se obavlja u dve faze.

Karta

Prva faza je orijentaciona procena u okviru koje se identifikuju tipovi zemljišta i prikupljaju podaci kao što su prosečni prinosi i tržišna vrednost i na osnovu toga se prave koeficijenti za obračun između razreda. Druga faza predstavlja detaljnu procenu koja obuhvata utvrđivanje i snimanje granica razreda i izradu preglednog plana komasacione procene koji se izlaže na javni uvid u trajanju od 15 dana, a za to vreme učesnici komasacije mogu da stavljaju primedbe koje će se rešavati. Nakon toga, komisija donosi odluku o usvajanju komasacione procene na osnovu čega se i vrši preraspodela zemljišta u postupku komasacije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × four =