Одборници се „преселили” у село: Заседали у Шарбановцу

Друштво Политика

Седницу скупштине општине Сокобања која је одржана јуче обележио је преседан у скупштинским заседањима јер су уместо у општинској згради одборници сели у клупе сеоског дома у Шарбановцу. То је први пут у историји да се нека седница сокобањске скупштине одржи у сеоској средини, а да она није иницирана другим околностима већ жељом да се мештанима села приближи рад парламента. Руководство најављује да ће ово постати пракса и за наредне седнице и да ће заседања бити одржана и у другим селима.

На овој седници, поред осталог, усвојени су извештаји за прошлу годину о раду председника општине, Општинске управе, Правобранилаштва, као и јавних предузећа и установа. Донета је и одлука о почетку израде Програма запошљавања општине Сокобања за период од 2025. до 2027. године, а одборници су дали и зелено светло оснивању друштва са ограниченом одговорношћу Регионални иновациони стартап центар.

Историјски дан за сокобањску скупштину 

Оно што је ипак највише пажње изазвало, поред решења о забрани изградње ветропарка „Честобродица”, свакако је то што се Скупштина из општинске зграде преселила у сеоски дом. Важност ове несвакидашње праксе, потврдио је и Владимир Миловановић, заменик председника општине, у изјави за Сокопрес.

– Прво бих се захвалио Месној заједници Шарбановац на изузетној пажњи коју су посветили овом раду скупштине и одмах да нагласим да је на нашу иницијативу, на иницијативу Одборничке групе Александар Вучић – Сокобања не сме да стане организована први пут оваква скупштина у месној заједници и то ће да нам буде увертира за даљи рад. Све пролећне, летње и јесење скупштине одржаваће се у месним заједницама. Неки шефови одборничких група других странака били су незадовољни због одржавања ове скупштине у месној заједници где смо ми поставили једно најобичније питање: ‘Добро па јесу ли ти грађани по месним заједницама грађани другог реда’. Не. Ми идемо по месним заједницама да будемо ближи са тим људима, једноставно да се многи људи упознају са радом и живљењем на селу – рекао је Миловановић.

Ово је пета седница од конституисања скупштине у децембру прошле године, а по речима председнице Скупштине општине Данијеле Васиљевић, тај 14. мај ући ће у историју рада скупштине. Повод је, како каже, био децентрализација рада скупштине, али и прилика да мештани виде на лицу места како функционише скупштина, како се доносе одлуке и како изгледа комуникација на нивоу локалног парламента.

– Читају они, наравно, вести, извештаје и гледају наше интервјуе, али доживети ово, присуствовати томе, потпуно је другачији осећај. Такође смо искористили прилику и да мештани села Шарбановац поставе сва питања у вези са сеоским водоводом. Позвали смо и представника извођача радова који им је дао одговоре на сва питања која су имали. Седницама које се организују по сеоским месним заједницама наставићемо све док нам временске прилике то дозвољавају. Дакле, ово је прво село у коме смо били, али током лета и јесени, тамо где услови у селу и објектима дозвољавају одржаваћемо седнице – најавила је председница сокобањске скупштине.

Она се осврнула и на извештаје рада предузећа и установа који су изгласани на јучерашњој седници, а то су Центар за социјални рад, Народна библиотека „Стеван Сремац”, Туристичка организација Сокобања, Спортско рекеративни центар „Подина”, Културни центар, ЈП „Зеленило Сокобања” и ЈКП „Напредак”. Сви извештаји су усвојени већином гласова, а Васиљевић објашњава због чега је извештај ТОСБ-а изгласан једногласно.

– Није то први пут. И овом приликом и сваком следећом и претходном говорим да је то пример како један директор треба да извести скупштину о свом раду што Љубинко Миленковић заиста ради уназад годинама савршено, али ми је жао што се директори нису угледали на то и исцрпни до перфекције извештај, изнет и приказан у папирном облику, нису узели као рецепт. У ствари је одборницима све јасно када он изађе и објасни шта је то што туристичка ради. Врло мало питања се ту постави, пре изађу са сугестијама за наредну годину и неким добрим предлогом – наглашава Васиљевићева.

Опозиција: Подржавамо добре идеје 

И шефови две најактивније опозиционе групе, „Заједно за Сокобању” и „Преображење”, подржали су одлуку о одржавању скупштинских седница у месним заједницама. Они ипак сматрају да је дневни ред могао бити мање садржајан, јер је због извештаја установа и предузећа који су били на дневном реду седница трајала скоро седам сати.

– Ово је била важна седница, лепо је што је у селу Шарбановцу, морам да кажем да сам ја из овог села, односно моји родитељи су из Шарбановца. То и јесте била иницијатива Снежане Радовановић од пре више година да се почне са седницама Скупштине општине Сокобања у Месним заједницама јер заиста има пуно проблема који треба да се реше и на лицу места – рекла је Николићева.

Она је још једном напоменула да је оставка председника општине довела до померања активности, међу којима је и то да се тек сада усвајају извештаји за прошлу годину. Због тога, како каже одборници групе „Заједно за Сокобању” нису учествовали у гласању. Николићева је замерила и што нема преноса седница, иако је обећано да ће бити.

– Ми ево сада, средином маја, усвајамо извештаје јавних предузећа кад се већ увелико троши буџет за следећу годину, дакле све ово је резултат те оставке која се десила у новембру месецу, а до дана данашњег нисмо сазнали праве разлоге због чега је дошло до тога. Суштина овог што хоћу да кажем јесте да треба да буде преноса скупштине. Свако јавно предузеће је имало извештај о раду, било је различитих питања, сугестија, предлога. Грађани Сокобање то морају да чују, то ће се десити једино када се општинска власт буде определила да поштује закон и да преноси седнице скупштине – рекла је ова опозициона одборница.

Преображење „Милорада Гавриловића” увек ће подржати добру праксу, као што је одржавање седница у сеоским заједницама, каже шеф ове одборничке групе и додаје да ће њиховог глас изостати онде где нема конкретних образложења.

– Сада смо у Шарбановцу. Повод је водоснабдевање села Шарбановца, поздрављам овакве скупштине у месним заједницама са намером и са циљем да покренемо решавање горућег проблема у месним заједницама. Ми смо и данас показали да смо конструктивна опозиција. Гласали смо за извештај Туристичке организације који је јако садржајан, који је детаљан, за извештај председника општине смо били уздржани јер је доста урађен без конкретних образложења шта је урађено у 2023. години, чак смо чули на седници да су били избори и да су они задовољни тиме што је СНС добио те изборе. Наравно, народ је одлучио како је одлучио ми то поздрављамо и ми ћемо увек у будућности подржавати оно што сматрамо да је позитивно за грађане Сокобање и за становнике околних места. Значи ми нисмо опозиција Сокобање већ ћемо увек давати предлоге, сугестије како би свима нама у бањи било много боље – рекао је Милорад Гавриловић.

Одборници су на овој седници подржали и одлуку о поверавању делатности градско-приградског превоза путника на територији општине Сокобања, путем јавно приватног партнерства. Донета је и одлука о продаји општинске парцеле површине нешто више од три ара у Драговићевој улици, за шта будућа власница треба да издвоји нешто више од пет и по милиона динара.

И представници власти и опозиције захвалили су се мештанима Шарбановца који су се, како је речено, показали као изузетни домаћини. На своју иницијативу, у складу са традицијом српских села, госте су дочекали уз богат ручак, на коме су се нашли и стари специјалитети, попут овце јаловице на ражњу, подробице и белмужа. Шарбановчани чије је село ослоњено на планину Ртањ и овога пута показали су да уз богату и атрактивну природу, квалитетну храну и гостопримљивост заслужују своје место на туристичкој мапи Сокобање.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =