Градња ветропарка: Министарство није сагласно, на реду локална администрација

Друштво

Еколози и поштоваци природе могу бити задовољни оним што се чуло на јучерашњем заседању општинског парламента. Информација која је стигла из Републике наговештава преокрет када је у питању градња ветропарка у катастарским општинама појединих сокобањских села.

Министарство заштите живот средине донело је решење о заштити природе којим се забрањује изградња ветропарка „Честобродица” на сокобањској страни планине Буковик. У овом важном документу стоји да се из пројекта изузме подручје општине Сокобања (КО Јошаница, КО Рујевица и КО Врбовац) површине око 5302 хектара.

Једна од тачака је и забрана изградње било ког елемента ветроелектране на подручју Специјалног резервата природе „Мала јасенова глава” и одабраног подручја за дневне лептире (РВА) под називом „Ртањ”. Ова одлука која је стигла на адресу локалне самоуправе у Сокобањи саопштена је на јучерашњој седници Скупштине општине која је одржана у Шарбановцу.

– Влада Републике Србије, држава Србија воде рачуна о тим детаљима и из тог разлога је и проистекло ово решење Министарства за заштиту животне средине где услови не дозвољавају изградњу Ветропарка ‘Честобродица’ у месним заједницама Врбовац, Јошаница и Рујевица – рекао је за Сокопрес Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања, који је ову одлуку саопштио одборницима.

Пројекат „Честобродица” изазвао је негодовање групе грађана и еколошког друштва у Сокобањи, који су у ранијем периоду прикупљали петицију и организовали састанке на којима су разматрали могућности спречавања градње. За то време власти у Сокобањи мудро су чекале одговор државе, каже нам председница Скупштине општине Сокобања Данијела Васиљевић. Она наводи да тек предстоје процедуре да се раније донете одлуке ставе ван снаге. Васиљевићева је истакла важност овог решења, рекавши да је због тога јучерашње заседање најважнија откада је она на месту председнице Скупштине општине.

– Уназад месецима смо имали организоване групе грађана у селима на тему изградње ветропарка. Ми смо били мудри и чекали државу да каже оно што она мисли и надлежна министарства и наше наде су заиста испуњене, јер смо јуче добили решење Министарства за заштиту животне средине где се апсолутно сви радови на тему ветропарка на територији општине Сокобања забрањују. У наредном периоду ће се заказати комисија за планове врло хитно после које ћемо одлучити који су наредни кораци. Сигурно је један од тих и седница скупштине на којој ће се ставити ван снаге одлуке које су донете, а у вези са детаљним регулационим планом на тему Ветропаркa – рекла је председница СО Сокобања.

Ово решење поздравили су и одборници опозиције, а шефица одборничке групе „Заједно за Сокобању” Тања Николић истакла је да су залагања грађана Сокобање, опозиционих одборника, еколошког друштва и неких људи из власти који су се противили изградњи ветропарка уродили плодом.

Иако је решење министарства забранило изградњу ветропарка у Сокобањи, то не значи да се ветротурбине неће завртети у комшилуку. У решењу о заштити природе пише и да границом предметног Плана могу бити обухваћени КО Криви Вир и КО Луково на територији општине Бољевац, подручју површине око 5860 хектара.

 

 

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − thirteen =