Odbornici se „preselili” u selo: Zasedali u Šarbanovcu

Društvo Politika

Sednicu skupštine opštine Sokobanja koja je održana juče obeležio je presedan u skupštinskim zasedanjima jer su umesto u opštinskoj zgradi odbornici seli u klupe seoskog doma u Šarbanovcu. To je prvi put u istoriji da se neka sednica sokobanjske skupštine održi u seoskoj sredini, a da ona nije inicirana drugim okolnostima već željom da se meštanima sela približi rad parlamenta. Rukovodstvo najavljuje da će ovo postati praksa i za naredne sednice i da će zasedanja biti održana i u drugim selima.

Na ovoj sednici, pored ostalog, usvojeni su izveštaji za prošlu godinu o radu predsednika opštine, Opštinske uprave, Pravobranilaštva, kao i javnih preduzeća i ustanova. Doneta je i odluka o početku izrade Programa zapošljavanja opštine Sokobanja za period od 2025. do 2027. godine, a odbornici su dali i zeleno svetlo osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Regionalni inovacioni startap centar.

Istorijski dan za sokobanjsku skupštinu 

Ono što je ipak najviše pažnje izazvalo, pored rešenja o zabrani izgradnje vetroparka „Čestobrodica”, svakako je to što se Skupština iz opštinske zgrade preselila u seoski dom. Važnost ove nesvakidašnje prakse, potvrdio je i Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine, u izjavi za Sokopres.

– Prvo bih se zahvalio Mesnoj zajednici Šarbanovac na izuzetnoj pažnji koju su posvetili ovom radu skupštine i odmah da naglasim da je na našu inicijativu, na inicijativu Odborničke grupe Aleksandar Vučić – Sokobanja ne sme da stane organizovana prvi put ovakva skupština u mesnoj zajednici i to će da nam bude uvertira za dalji rad. Sve prolećne, letnje i jesenje skupštine održavaće se u mesnim zajednicama. Neki šefovi odborničkih grupa drugih stranaka bili su nezadovoljni zbog održavanja ove skupštine u mesnoj zajednici gde smo mi postavili jedno najobičnije pitanje: ‘Dobro pa jesu li ti građani po mesnim zajednicama građani drugog reda’. Ne. Mi idemo po mesnim zajednicama da budemo bliži sa tim ljudima, jednostavno da se mnogi ljudi upoznaju sa radom i življenjem na selu – rekao je Milovanović.

Ovo je peta sednica od konstituisanja skupštine u decembru prošle godine, a po rečima predsednice Skupštine opštine Danijele Vasiljević, taj 14. maj ući će u istoriju rada skupštine. Povod je, kako kaže, bio decentralizacija rada skupštine, ali i prilika da meštani vide na licu mesta kako funkcioniše skupština, kako se donose odluke i kako izgleda komunikacija na nivou lokalnog parlamenta.

– Čitaju oni, naravno, vesti, izveštaje i gledaju naše intervjue, ali doživeti ovo, prisustvovati tome, potpuno je drugačiji osećaj. Takođe smo iskoristili priliku i da meštani sela Šarbanovac postave sva pitanja u vezi sa seoskim vodovodom. Pozvali smo i predstavnika izvođača radova koji im je dao odgovore na sva pitanja koja su imali. Sednicama koje se organizuju po seoskim mesnim zajednicama nastavićemo sve dok nam vremenske prilike to dozvoljavaju. Dakle, ovo je prvo selo u kome smo bili, ali tokom leta i jeseni, tamo gde uslovi u selu i objektima dozvoljavaju održavaćemo sednice – najavila je predsednica sokobanjske skupštine.

Ona se osvrnula i na izveštaje rada preduzeća i ustanova koji su izglasani na jučerašnjoj sednici, a to su Centar za socijalni rad, Narodna biblioteka „Stevan Sremac”, Turistička organizacija Sokobanja, Sportsko rekerativni centar „Podina”, Kulturni centar, JP „Zelenilo Sokobanja” i JKP „Napredak”. Svi izveštaji su usvojeni većinom glasova, a Vasiljević objašnjava zbog čega je izveštaj TOSB-a izglasan jednoglasno.

– Nije to prvi put. I ovom prilikom i svakom sledećom i prethodnom govorim da je to primer kako jedan direktor treba da izvesti skupštinu o svom radu što Ljubinko Milenković zaista radi unazad godinama savršeno, ali mi je žao što se direktori nisu ugledali na to i iscrpni do perfekcije izveštaj, iznet i prikazan u papirnom obliku, nisu uzeli kao recept. U stvari je odbornicima sve jasno kada on izađe i objasni šta je to što turistička radi. Vrlo malo pitanja se tu postavi, pre izađu sa sugestijama za narednu godinu i nekim dobrim predlogom – naglašava Vasiljevićeva.

Opozicija: Podržavamo dobre ideje 

I šefovi dve najaktivnije opozicione grupe, „Zajedno za Sokobanju” i „Preobraženje”, podržali su odluku o održavanju skupštinskih sednica u mesnim zajednicama. Oni ipak smatraju da je dnevni red mogao biti manje sadržajan, jer je zbog izveštaja ustanova i preduzeća koji su bili na dnevnom redu sednica trajala skoro sedam sati.

– Ovo je bila važna sednica, lepo je što je u selu Šarbanovcu, moram da kažem da sam ja iz ovog sela, odnosno moji roditelji su iz Šarbanovca. To i jeste bila inicijativa Snežane Radovanović od pre više godina da se počne sa sednicama Skupštine opštine Sokobanja u Mesnim zajednicama jer zaista ima puno problema koji treba da se reše i na licu mesta – rekla je Nikolićeva.

Ona je još jednom napomenula da je ostavka predsednika opštine dovela do pomeranja aktivnosti, među kojima je i to da se tek sada usvajaju izveštaji za prošlu godinu. Zbog toga, kako kaže odbornici grupe „Zajedno za Sokobanju” nisu učestvovali u glasanju. Nikolićeva je zamerila i što nema prenosa sednica, iako je obećano da će biti.

– Mi evo sada, sredinom maja, usvajamo izveštaje javnih preduzeća kad se već uveliko troši budžet za sledeću godinu, dakle sve ovo je rezultat te ostavke koja se desila u novembru mesecu, a do dana današnjeg nismo saznali prave razloge zbog čega je došlo do toga. Suština ovog što hoću da kažem jeste da treba da bude prenosa skupštine. Svako javno preduzeće je imalo izveštaj o radu, bilo je različitih pitanja, sugestija, predloga. Građani Sokobanje to moraju da čuju, to će se desiti jedino kada se opštinska vlast bude opredelila da poštuje zakon i da prenosi sednice skupštine – rekla je ova opoziciona odbornica.

Preobraženje „Milorada Gavrilovića” uvek će podržati dobru praksu, kao što je održavanje sednica u seoskim zajednicama, kaže šef ove odborničke grupe i dodaje da će njihovog glas izostati onde gde nema konkretnih obrazloženja.

– Sada smo u Šarbanovcu. Povod je vodosnabdevanje sela Šarbanovca, pozdravljam ovakve skupštine u mesnim zajednicama sa namerom i sa ciljem da pokrenemo rešavanje gorućeg problema u mesnim zajednicama. Mi smo i danas pokazali da smo konstruktivna opozicija. Glasali smo za izveštaj Turističke organizacije koji je jako sadržajan, koji je detaljan, za izveštaj predsednika opštine smo bili uzdržani jer je dosta urađen bez konkretnih obrazloženja šta je urađeno u 2023. godini, čak smo čuli na sednici da su bili izbori i da su oni zadovoljni time što je SNS dobio te izbore. Naravno, narod je odlučio kako je odlučio mi to pozdravljamo i mi ćemo uvek u budućnosti podržavati ono što smatramo da je pozitivno za građane Sokobanje i za stanovnike okolnih mesta. Znači mi nismo opozicija Sokobanje već ćemo uvek davati predloge, sugestije kako bi svima nama u banji bilo mnogo bolje – rekao je Milorad Gavrilović.

Odbornici su na ovoj sednici podržali i odluku o poveravanju delatnosti gradsko-prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Sokobanja, putem javno privatnog partnerstva. Doneta je i odluka o prodaji opštinske parcele površine nešto više od tri ara u Dragovićevoj ulici, za šta buduća vlasnica treba da izdvoji nešto više od pet i po miliona dinara.

I predstavnici vlasti i opozicije zahvalili su se meštanima Šarbanovca koji su se, kako je rečeno, pokazali kao izuzetni domaćini. Na svoju inicijativu, u skladu sa tradicijom srpskih sela, goste su dočekali uz bogat ručak, na kome su se našli i stari specijaliteti, poput ovce jalovice na ražnju, podrobice i belmuža. Šarbanovčani čije je selo oslonjeno na planinu Rtanj i ovoga puta pokazali su da uz bogatu i atraktivnu prirodu, kvalitetnu hranu i gostoprimljivost zaslužuju svoje mesto na turističkoj mapi Sokobanje.

Tekst: Kristijan Đorđević; Jelena Radovanović

Foto: Kristijan Đorđević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =