За викенд планинарска акција „Сесалац – Тумба – Сесалачка пећина”

Друштво

Љубитељи планинарења имају прилику ове суботе, 18. маја, да уживају у лепотама сокобањског краја на регионалној акцији „Сесалац – Тумба – Сесалачка пећина” у организацији планинарског клуба „Озрен” из Сокобање. Окупљање и пријављивање учесника почеће од 08:30 код планинарског дома ПК „Озрен”, а полазак је предвиђен у 10:00 часова. Организатор ове традиционалне акције на крају програма учесницима ће поделити захвалнице, што је планирано за 17 часова.

– Користимо значај ове манифестације са циљем да упознамо учеснике са лепотама природних вредности и знаменитости околине Сесалца и да промовишемо туристичке и планинарске стазе као нови и атрактивни туристички производ Сокобање – поручују организатори истичући да је реч о разноврсној и делимично иновираној планинарској стази.

Учесници ће моћи да изаберу тежу и лакшу, односно велику или малу стазу. Велика је дужине 13,9 километара са успоном од 730 метара и предвиђеним временом пешачења од шест и по сати, док је мала скоро два и по километра краћа, са успоном од 360 метара надморске висине уз предвиђено пешачење од четири и по сата. У оба случаја планинари ће кренути из Сесалца и проћи кроз Бездан, Сињи вир, Клисуру Мађарске реке, Видиковац Орли скок, Гребен Стублине и Сесалачку пећину, али ће се они који одаберу дужу стазу попети и на Тумбу која је на 842 метара надморске висине.

На крају ће се планинари окрепити бесплатним ручком, пасуљем из котлића који обезбеђују организатори, али напомињу да је потребно понети прибор. Такође, наводе да су учесници акције у обавези да поштују планинарска и еколошка правила. Иначе, ова планинарска акција део је програма Планинарског савеза Србије за 2024. годину.


Контакт за пријаве: Зоран Милошевић: 064 8553361
Звездан Нинић: 065 83 38 999
pkozren@gmail.com
Фејсбук: ПК Озрен Сокобања

 

Аутор насловне фотографије: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 2 =