Одборници о општинском буџету

Политика

На данашњој седници Скупштине општине Сокобања, између осталог, разматран је извештај о извршењу буџета у првих девет месеци ове године. У овом периоду приходовано је близу 377 милиона и 500 хиљада динара, што представља нешто више од 45% планираног годишњег буџета. У истом периоду, трошкови из буџета износили су око 415 милиона и 673 хиљаде динара, што је у процентима нешто испод 45% од годишњег плана. Захваљујући нераспоређеним средствима која су вишак прихода из ранијих година и неутрошеним средствима донација из претходних година омогућено је плаћање обавезе буџета иако су редовни приходи у том периоду били мањи од расхода.

Овакво стање буџета за супротстављене политичке опције којима припадају одборници био је повод и за различите коментаре. За власт оваква реализација буџета је очекивана и надају се да ће до краја године приливи имати знатно бољу динамику. По њиховом мишљењу, планирана средства у буџету су реална. Са друге стране одборници опозиције, пре свега Тања Николић (ДС), сматрају да оваква реализација буџета показује обим активности које спроводи владајућа већина. Још жешћа критика опозиције односила се на одлуку о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности ради утврђивања пореза на имовину за следећу годину. Овом одлуком на територији општине одређене су четири зоне за утврђивање пореза на имовину, у зависности од комуналне опремљености и другим садржајима. Према мишљењу предлагача, највеће корекције су извршене за прву зону, пошто је у ранијем периоду било нелогично да власници непокретности у екстра зони плаћају исти порез као они који своју имовину имају на мање атрактивним локацијама. У просеку, према тумачењу истог извора, укупна повећања се крећу око 10%. Опозиција, пак, има своју рачуницу, па је одборница Тања Николић оценила да ће са овим повећањем пореза на имовину грађани плаћати и до 80% већи порез у односу на 2017.

Скупштина је већином гласова подржала предлог да члан Општинског већа Владан Петковић буде запослено лице, које ће се у име општинске владе бавити процесом комасације.

Општински парламент је усвојио и одлуку којом ће у појединим улицама у одређеном периоду бити забрањено довожење и одвожење робе и материјала. У деловима улица Алексе Маркишића, Радета Живковића, Кнеза Милоша, Миладина Живановића, Светог Саве и улици Превалац биће дозвољена достава робе и материјала трговинским радњама од 22 до 11 часова, а у периоду од 1. маја до 30. септембра. У улицама Митрополита Михаила, Ул. 27. марта и Немањиној у истом периоду године, достава ће бити могућа од поноћи до седам сати ујутру и од 16 до 18 часова, док ће у улици Кнеза Милоша поменута одлука важити пијачним данима (среда и субота), током целе године, у периоду од 22 до 7 сати ујутру.

Скупштина је данас усвојила и извештаје о досадашњој реализацији програма рада јавних предузећа „Зеленила” и „Напретка”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − six =