Odbornici o opštinskom budžetu

Politika

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Sokobanja, između ostalog, razmatran je izveštaj o izvršenju budžeta u prvih devet meseci ove godine. U ovom periodu prihodovano je blizu 377 miliona i 500 hiljada dinara, što predstavlja nešto više od 45% planiranog godišnjeg budžeta. U istom periodu, troškovi iz budžeta iznosili su oko 415 miliona i 673 hiljade dinara, što je u procentima nešto ispod 45% od godišnjeg plana. Zahvaljujući neraspoređenim sredstvima koja su višak prihoda iz ranijih godina i neutrošenim sredstvima donacija iz prethodnih godina omogućeno je plaćanje obaveze budžeta iako su redovni prihodi u tom periodu bili manji od rashoda.

Ovakvo stanje budžeta za suprotstavljene političke opcije kojima pripadaju odbornici bio je povod i za različite komentare. Za vlast ovakva realizacija budžeta je očekivana i nadaju se da će do kraja godine prilivi imati znatno bolju dinamiku. Po njihovom mišljenju, planirana sredstva u budžetu su realna. Sa druge strane odbornici opozicije, pre svega Tanja Nikolić (DS), smatraju da ovakva realizacija budžeta pokazuje obim aktivnosti koje sprovodi vladajuća većina. Još žešća kritika opozicije odnosila se na odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti radi utvrđivanja poreza na imovinu za sledeću godinu. Ovom odlukom na teritoriji opštine određene su četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti i drugim sadržajima. Prema mišljenju predlagača, najveće korekcije su izvršene za prvu zonu, pošto je u ranijem periodu bilo nelogično da vlasnici nepokretnosti u ekstra zoni plaćaju isti porez kao oni koji svoju imovinu imaju na manje atraktivnim lokacijama. U proseku, prema tumačenju istog izvora, ukupna povećanja se kreću oko 10%. Opozicija, pak, ima svoju računicu, pa je odbornica Tanja Nikolić ocenila da će sa ovim povećanjem poreza na imovinu građani plaćati i do 80% veći porez u odnosu na 2017.

Skupština je većinom glasova podržala predlog da član Opštinskog veća Vladan Petković bude zaposleno lice, koje će se u ime opštinske vlade baviti procesom komasacije.

Opštinski parlament je usvojio i odluku kojom će u pojedinim ulicama u određenom periodu biti zabranjeno dovoženje i odvoženje robe i materijala. U delovima ulica Alekse Markišića, Radeta Živkovića, Kneza Miloša, Miladina Živanovića, Svetog Save i ulici Prevalac biće dozvoljena dostava robe i materijala trgovinskim radnjama od 22 do 11 časova, a u periodu od 1. maja do 30. septembra. U ulicama Mitropolita Mihaila, Ul. 27. marta i Nemanjinoj u istom periodu godine, dostava će biti moguća od ponoći do sedam sati ujutru i od 16 do 18 časova, dok će u ulici Kneza Miloša pomenuta odluka važiti pijačnim danima (sreda i subota), tokom cele godine, u periodu od 22 do 7 sati ujutru.

Skupština je danas usvojila i izveštaje o dosadašnjoj realizaciji programa rada javnih preduzeća „Zelenila” i „Napretka”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six − 3 =