Od 1. jula nov način plaćanja boravišne takse

Društvo Turizam

Vlada Republike Srbije je, na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, donela uredbu kojom posebno reguliše rokove i načine plaćanja boravišne takse. Uredba je stupila na snagu 1. jula i odnosi se na fizička lica koja pružaju usluge smeštaja u domaćoj radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima. Uredba uređuje načine i rok plaćenja i predviđa da organ koji je u sklopu Opštinske uprave i koji je nadležan za poslove kategorizacije donosi rešenje na osnovu kog utvrđuje godišnji iznos visine boravišne takse.

Načelnica Aleksandra Marković  ‒ Iznos takse se utvrđuje u paušalnom iznosu tako što se određeni iznos, u zavisnosti od broja kategorisanih ležajeva koje ima određeno fizičko lice, množi sa iznosom čija visina zavisi od kategorije objekata u kome se nalaze smeštajni kapaciteti. Sokobanja se ne nalazi ni u jednoj od kategorija tako da se kod nas primenjuje najniži iznos koji iznosi 1.000 dinara po ležaju i to se odnosi na sve smeštajne kapacitete u Sokobanji bez obzira na lokaciju ‒ kaže Aleksandra Marković, načelnica Opštinske uprave.

Uredba predviđa da se boravišna taksa plaća kvartalno i to do 5. mesecu za prethodni kvartal. To podrazumeva da stanodavci ubuduće nemaju obavezu da prijavu gostiju vrše u turističkim agencijama jer će plaćanjem paušalne takse regulisati ovu obavezu, osim u slučaju gostiju sa vaučerom, u tom slučaju prijava gostiju vrši se preko agencije, ali će u narednom periodu detaljnije biti regulisane i te oblasti.

Zvanično obaveštenje za fizička lica nalazi se na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 2 =