Од 1. јула нов начин плаћања боравишне таксе

Друштво Туризам

Влада Републике Србије је, на основу Закона о угоститељству, донела уредбу којом посебно регулише рокове и начине плаћања боравишне таксе. Уредба је ступила на снагу 1. јула и односи се на физичка лица која пружају услуге смештаја у домаћој радиности и сеоским туристичким домаћинствима. Уредба уређује начине и рок плаћења и предвиђа да орган који је у склопу Општинске управе и који је надлежан за послове категоризације доноси решење на основу ког утврђује годишњи износ висине боравишне таксе.

Načelnica Aleksandra Marković  ‒ Износ таксе се утврђује у паушалном износу тако што се одређени износ, у зависности од броја категорисаних лежајева које има одређено физичко лице, множи са износом чија висина зависи од категорије објеката у коме се налазе смештајни капацитети. Сокобања се не налази ни у једној од категорија тако да се код нас примењује најнижи износ који износи 1.000 динара по лежају и то се односи на све смештајне капацитете у Сокобањи без обзира на локацију ‒ каже Александра Марковић, начелница Oпштинске управе.

Уредба предвиђа да се боравишна такса плаћа квартално и то до 5. месецу за претходни квартал. То подразумева да станодавци убудуће немају обавезу да пријаву гостију врше у туристичким агенцијама јер ће плаћањем паушалне таксе регулисати ову обавезу, осим у случају гостију са ваучером, у том случају пријава гостију врши се преко агенције, али ће у наредном периоду детаљније бити регулисане и те области.

Званично обавештење за физичка лица налази се на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + seventeen =