Обележен Светски дан борбе против сиде

Друштво Здравље

Патронажна служба Дома здравља и Црвени крст Сокобања јуче су обележили светски дан борбе против сиде. Маријана Николић, сестра поливалентне патронаже каже да Дом здравља и Црвени Крст већ годинама уназад заједно обележавају овај датум тако што организују радионице у средњој школи на тему полно преносивих болести и болести зависности.

Званично се у свету 1. децембра обележава Светски дан борбе против сиде, ове године под слоганом „Изједначимо” чиме се позивају сви да заједничким деловањем омогуће решавање неједнакости и помогну у окончавању ове пандемије.

− Сида се појавила 1985. године и временом је прешла у облик пандемије и то је у суштини глобални здравствени проблем јер се сваке године број заражених повећава. Оно што је битно, медицина је напредовала. У почетку ова болест је брзо односила животе. Са годинама су се пронашли лекови тако да сада уз одговарајућу антиретновирусну терапију пацијенти који су ХИВ-ом инфицирани могу да имају један леп и комфоран живот, наредних 30 година. Наравно зна се да је СИДА неизлечива болест и у неком моменту води ка смртном исходу − рекла је Николић.

Од 1985 године па закључно са 27.новембром ове године, у Републици Србији су регистроване 4.524 особе инфициране ХИВ вирусом од којих су 2.152 особе оболеле од СИДЕ док су 1.192 умрле од ХИВ-а, још 144 особе су умрле од болести или стања које нису повезане са ХИВ инфекцијом. У периоду јануар-новембар 2022. год дијагностификовани су 152 особе инфициране ХИВ-ом што је за четвртину више него у истом периоду прошле године. Из ових података видимо да се та бројка из године у годину за неких 25 посто повећава.

− Као и ранијих година и ове је сексуални пут преношења доминантан посебно незаштићени анални сексуални односи међу мушкарцима. Међу пријављеним дијагностификованим ХИВ позитивним особама у перидоу јануар-новембар ове године било је 18 пута више мушкараца него жена. Ранијих година пут преноса је био преко крви највише односно сматрало се и углавном 80 посто код интравенских наркомана. Сада видимо да је  незаштићени полни однос број један пут преноса за ХИВ вирус. Из тог разлога саветујемо младе, да се пренего што одлуче да имају сексуалне односе посаветују са специјалистима гинекологом, урологом и да се добро информишу − додала је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − five =