Радници сокобањске средње школе јуче протествовали против насиља у школама

Друштво

Представници Уније Синдиката просветних радника Србије (УСПРС) огранак Средње школе Бранислав Нушић одржали су јуче протест против насиља у школама, при чему је настава била тотално обустављена. Повод протеста, који је био одржан у 47 градова и општина у Србији, било је ученичко насиље према професорки енглеског језика из Техничке школе у Трстенику.

Валентина Ракић председница УСПРС − огранак СШ „Б.Нушић” каже да је насиље у школама ескалирало у последње време а да је догађај када су у школи у Трстенику професорки измакли столицу било преломна тачка и показало да је крајње време да се нешто промени а уједно и пружи подршка колегиници која је преживела насиље на радном месту.

− Наравно, ово није само питања насиља према просветним радницима све је више нажалост и вршњачког насиља а казнене мере су благе или их нема или се о томе ћути. Из свог искуства с обзиром да у просвети радим већ седамнаест година знам да многа деца из страха не смеју да пријаве насиље. Све то негативно утиче на сам рад у школи на квалитет наставе и безбедност како ученика тако и наставника а то се преноси на родитеље и читаво друштво. Сви ови инциденти стварају неку негативну атмосферу и довели су до тога да се синдикати сложе и да се чује и наш глас како би се насиље смањило или скроз елиминисало − рекла је између осталог Ракић.

Просветни радници су затражили статус службеног лица. Отпочињање преговора о том статусу, најкасније до средине децембра, захтева Унија синдиката просветних радника Србије. Oформљена је Радна група за преговоре и неће бити протеста до 15. децембра јер до тада ће се чекати на одговор министра. Статус службеног лица по Кривичном законику омогућава кривичну одговорност за нека кривична дела или дело поприма тежи, квалификовани облик ако је извршено према службеном лицу или од стране службеног лица.

− Статус службеног лица подразумева већу заштиту просветних радника наравно то носи веће обавезе и одговорности, тако да медаља има две стране, али видећемо шта ће бити након преговора − додала је Ракић.

Јучерашњем протесту чланова УСПРС сокобањске средње школе, прикључили су се и радници ове образовне установе који нису чланови поменутог огранка синдиката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =