Рудари свих девет рудника „Ресавица” ступили јуче у штрајк до испуњења захтева

Друштво

Рудари свих девет рудника у саставу Јавног предузећа подземне експлоатација угља Ресавица обуставили су од јуче рад због ниских зарада и остаће у штрајку до испуњења свих захтева, сазнајемо од Дарка Јоцића, председника синдиката радника Рудника мрког угља „Соко”. Штрајк се одвија уз поштовање минимума процеса рада који обезбеђује сигурност људи и мовине, и трајаће до испуњења захтева рудара.

Рудари захтевају повећање вредности радног сата и накнаде за топли оброк, као и наставак експлоатације у руднику Соко који не ради од 1. априла, када се у њему догодила несрећа. Како је истакао Јоцић, преговори иду у добром смеру, али договор још није постигнут. Он је изразио наду да ће преговори бити ускоро настављени и да ће захтеви рудара бити испуњени.

Министарство рударства и енергетике Србије саопштило је да је на захтев синдиката обезбеђено додатно повећање зарада у циљу побољшања материјалног положаја радника, посебно имајући у виду допринос који су рудари Ресавице дали у време када је било проблема у снабдевању термоелектрана угљем. Из Министарства наводе да раде на проналажењу одрживог модела којим би се решили проблеми које су изнели представници запослених у овом предузећу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =