Dan pobede

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Društvo

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora juče je u Sokobanji obeležen Dan pobede. Vence su položili predstavnici republičkog i lokalnog SUBNOR-a, ORVS-a, lokalne samouprave, Opštinskog odbora SPS-a i građani.

– Kao i obično, ovog dana, koji je veliki za čitav svet, obeležavamo krah jedne umobolne ideologije, jedne kataklizme čovečanstva, pad fašizma. Ne smemo dozvoliti da se to zaboravi, jer to je uskrs za čovečanstvo. Uz polaganje venaca i prigodnom rečju pokušavamo da to otrgnemo od zaborava. Da se odužimo našim precima, kako to oni zaslužuju, kako dolikuje i naravno pokažemo našim pokolenjima kako treba raditi. Nadam se da će oni znati to i bolje da urade od nas. Mi moramo sada da damo oštar otpor i podršku u rušenju te zadnje klice koja se naglo probudila u svetu u obliku nacizma i fašizma – poručio je dr Slavoljub Jovanović, predsednik SUBNORA-a Sokobanja.

Dan pobede

Dan pobede na fašizmom može se označiti kao najsvetliji dan čovečanstva, rekla je Snežana Radovanović, predsednica OO SPS-a.

– Najveći dan u smislu pobede nad fašizmom. Mi smo prisutni tu svih ovih godina u očuvanju tih tradicija, u obeležavanju ovakvih značajnih datuma i u jednoj želji da se ne zaborave sve one žrtve koje su date za slobodu ovog naroda u borbi protiv fašizma – dodala je Radovanović.

Kapitulacijom nacističke Nemačke, 9. maja 1945. Formalno je završen Drugi svetski rat. Kapitulaciju je u Berlinu, nešto iza ponoći, potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Deveti maj se od tada obeležava kao Dan pobede, a slavi se i kao Dan Evrope.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + three =