Dan pobede

Обележен Дан победе над фашизмом

Друштво

Полагањем венаца на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора јуче је у Сокобањи обележен Дан победе. Венце су положили представници републичког и локалног СУБНОР-а, ОРВС-а, локалне самоуправе, Општинског одбора СПС-а и грађани.

– Као и обично, овог дана, који је велики за читав свет, обележавамо крах једне умоболне идеологије, једне катаклизме човечанства, пад фашизма. Не смемо дозволити да се то заборави, јер то је ускрс за човечанство. Уз полагање венаца и пригодном речју покушавамо да то отргнемо од заборава. Да се одужимо нашим прецима, како то они заслужују, како доликује и наравно покажемо нашим поколењима како треба радити. Надам се да ће они знати то и боље да ураде од нас. Ми морамо сада да дамо оштар отпор и подршку у рушењу те задње клице која се нагло пробудила у свету у облику нацизма и фашизма – поручио је др Славољуб Јовановић, председник СУБНОРА-а Сокобања.

Dan pobede

Дан победе на фашизмом може се означити као најсветлији дан човечанства, рекла је Снежана Радовановић, председница ОО СПС-а.

– Највећи дан у смислу победе над фашизмом. Ми смо присутни ту свих ових година у очувању тих традиција, у обележавању оваквих значајних датума и у једној жељи да се не забораве све оне жртве које су дате за слободу овог народа у борби против фашизма – додала је Радовановић.

Капитулацијом нацистичке Немачке, 9. маја 1945. Формално је завршен Други светски рат. Капитулацију је у Берлину, нешто иза поноћи, потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Девети мај се од тада обележава као Дан победе, а слави се и као Дан Европе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 3 =