Састанак ЛАГ РТАЊ са мештанима Читлука, Врела, Левовика и Церовице

Друштво

Представници локалне акционе групе ЛАГ РТАЊ – одржаће у среду, 15. јула, састанак са мештанима Читлука, Врела, Левовика и Церовице. Састанак ће бити одржан код сеоског дома у Читлуку са почетком у 19:30. Тема састанка биће израда „Локалне стратегије руралног развоја” ЛАГ РТАЊ, искључиво у делу који се односи на локалну заједницу поменутих села. Зато је потребно да сви мештани, пре свега млађи људи, размисле који су то проблеми које имају и како они сматрају да их је најбоље решити да би тиме унапредили квалитет живота и обезбедили шансу за развој њиховог села.

Председник ЛАГ РТАЊ, Славиша Крстић и представници, кажу да од мештана поменутих села највише очекују да изнесу њихове предлоге и сугестије, шта то може заједнички да се уради за одређену локалну заједницу што би директно утицало на побољшање квалитета живота и дало ветар у леђа руралном развоју. Њихови предлози наћи ће се у „Локалној стратегији руралног развоја ЛАГ РТАЊ” и кроз пројекте ће у наредном периоду бити реализовани.

LAG RTANJ

Да подсетимо, ЛАГ РТАЊ, представља приватно, јавно и цивилно партнерство и обухвата комплетну територију општинa Бољевац и Сокобања. Овај вид удруживања урађен је по угледу на сличне асоцијације у ЕУ и има за циљ да подигне ниво производње у пољопривредно – прехрамбеном сектору и рурални развој територије партнерства, омогући квалитетније решавање стварних проблема локалног становништва, а исто тако ради на очувању културног наслеђа и обогаћењу друштвеног живота у локалној заједници.

Први задатак удружења је израда Локалне стратегије руралног развоја територије на којој је засновано партнерство за период до 2023. године, а следећи корак је састанак са локалним актерима на територији партнерства из јавног, приватног и цивилног сектора, са представницима младих, посебно са мештанима сеоских средина и успостављање јасног споразума о ономе што заједница жели да промени што је прва и најважнија активност у изради локалне стратегије руралног развоја. На састанку ће мештани поменутих села имати и прилику да сазнају више информација о актуелним конкурсима који се односе на руралне средине као и где могу да конкуришу за бесповратна средства. До сада je овакав састанак одржан са мештанима села Врмџа у општини Сокобања, док ће са становницима села Илино, Рујиште, Мирово, Ртањ, Бољевац, Мали Извор и Валакоње у општини Бољевац, бити одржан сутра, са почетком у 19 часова у Етно-едукативном центру „Илино”.

У циљу сузбијања пандемије корона вируса заједно следимо примену свих позитивних мера у складу са уредбом и препорукама – стоји у саопштењу ЛАГ РТАЊ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 3 =