Нова сокобањска представа претпремијерно у Хрватској, ускоро премијера у Сокобањи

Друштво Култура

Глумци сокобањског „СБˮ позоришта ових дана гостовали су у хрватском селу Пачетину, недалеко од Вуковара, где су учествовали на 21. Међународним сусретима драмских аматера. Претпремијерно су извели комад „Пробуди се Катоˮ по тексту Милана Гргића, у режији Мирјане Миленковић, што је наишло на одличан пријем код тамошње публике.

У Сокобању су се вратили пуни утисака, а глумица Ана Вељковић каже да су их и овога пута пријатељи у Пачетину дочекали домаћински и да је публика уживала у њиховом извођењу.

– Као и сваке године дочекани смо срдачно, сала је била препуна и сви су били одушевљени након извођења наше представе и сложили су се у томе да је наша представа била најбоља од оних које су гледали. Ми њих очекујемо такође ове године са неком новом њиховом представом па ћемо најавити на време и упознати наше суграђане када могу да дођу и погледају наше пријатеље из Хрватске – поручује Вељковићева.

Становници Пачетина потрудили су се да максимално угосте сокобањске глумце, који су учествовали и у обележавању заветног дана.

– Пре двадесетак година на тај дан невреме је уништило сву летину од чега цело село живи. Онда цело село празнује, припрема славу, има литије по ливадама и њивама, како би биле заштићене од невремена. Ми смо у порти храма посвећеног светом Николају Мириклијском, подигнутом на темељима некадашњег манастира из 14. века, били на ручку. Тамо постоји икона која је тада мироточила, то је предсказање, како они кажу, да долазе нека тешка искушења, али углавном је било импозантно видети је. Пролазили смо и кроз Вуковар, гледали културно-уметничке, историјске знаменитости, али оно што је нама најлепше то је када ми чланови позоришта који смо преко двадесет година заједно, негде путујемо и наступамо, то наше дружење и размена енергије је нешто што много прија, што је лековито и што нас чини све јако срећним – каже нам сокобањска глумица.

 

Она додаје да се због приватних и пословних обавеза које имају глумци овај аматерски ансамбл сусрео са доста потешкоћа приликом припреме новог комада „Пробуди се Катоˮ, па због тога пре одласка у Пачетин изостала премијера  у Сокобањи.

– За разлику од периода када смо сви били студенти и када смо много лако могли да се окупимо за пробе, сада је стварно било напорно скупити се и организовати пробе, али некако смо успели и јако смо срећни што је јако лепо успела и што се нама допало, јер смо доста самокритични. Ми имамо један ниво који смо, нескромно могу да кажем, достигли и то показују и награде са неких фестивала где смо у конкуренцији са много старијим позориштима са дужом традицијом освајали прва места. Овога пута јесмо задовољни, али за нашу сокобањску публику морамо да дамо максимум јер су они навикли на наше највише стандарде – поручује Вељковићева.

У новој комедији „СБ ˮ позоришта локална публика уживаће крајем јуна месеца, каже наше саговорница и додаје да ће тачан датум бити накнадно објављен. Иначе поред ње, у представи „Пробуди се Катоˮ играју Марко Божиновић, Александар Мијајловић, Ана Милановић, Ксенија Милосављевић, Милош Младеновић, Ненад Станисављевић, Сања Алковић, Саша Пауновић, и Тамара Миловановић.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + fifteen =