Одржан сет радионица – Заједно за чистију Сокобању

Друштво

Сокобањско еколошко друштво (СЕД) одржало је протекле недеље у селу Раденковцу први сет радионица, кроз дружење у природи. Радионице су део пројекта „Заједно за чисту Сокобању: Активни грађани за унапређење прописа и пракси у управљању отпадомˮ који се спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Зелени инкубаторˮ, уз финансијску подршку Европске уније и Фондације Фридрих Еберт.

Неке од тема биле су: Како да смањимо количину отпада који наше домаћинство ствара? Како да одбаченим, отпадним, материјалима дамо нову употребну вредност? На који начин грађани могу учествовати у доношењу одлука и како то може допринети унапређењу система управљања отпадом?

Предавачи Ана Радоман Милетић и Дарко Василијић одржали су прву радионицу, на којој се прво причало о основама „Zero Wasteˮ концепта – начинима да смањимо количину отпада коју стварамо, док је у у другом делу предавања тема била компостирање. У наставку је удруженим вештинама свих учесника направљен једноставан компостер од жице, који је затим и показно напуњен, како би полазници на очигледном примеру научили правила претварања отпада органског порекла у квалитетан компост који се може искористити за побољшање квалитета земљишта у саксијама, жардињерама или дворишту.

Ekološko

Другу радионицу, такође намењену одраслима, одржао је Владан Димитријевић, председник Сокобањског еколошког друштва. Овде се причало о праву грађана да буду информисани и учествују у доношењу одлука у области заштите животне средине, на свим нивоима власти. Истакнуто је да је Сокобањско еколошко друштво најзначајније резултате у досадашњем раду остварило управо кроз учешће у јавним слушањима и јавним расправама, кроз достављане квалитетних информација и примедби доносиоцима одлука. Презентован је и нови део сајта Сокобањског еколошког друштва, (www.sed.rs/monitoring) на коме се објављују све доступне информација о стању животне средине, управљању отпадом, али и могућностима да грађани учествују у доношењу одлука из области заштите животне средине. Упућен је позив свим присутним грађанима да искористе своје право, ангажују се и допринесу квалитету одлука које ће се у будућности доносити.

Истовремено са радионицама за одрасле одржана је и најзабавнија радионица, за најмлађе учеснике. Први део био је посвећен рециклажи, причало се о томе који су материјали најпогоднији за рециклажу. У другом делу – предавач СЕД, Младен Антић, показао је како се од пластичних флаша, кутија од сладоледа и ролни тоалет папира могу направити веома корисне појилице и хранилице за птице. Порука је била: Предмети који иначе заврше на отпаду понекад се могу веома корисно поново употребити!

Ekološko

По завршеним радионицама организован је заједнички ручак, а затим и веома занимљива факултативна шетња – обилазак столетне храстове шуме Рудина која окружује Еко-едукативни центар Раденковац. Водич, Саша Трпковић, упознао је учеснике шетње са врстама дрвећа које настањују ову шуму, а заинтересовани су добили појашњења, опис карактеристика и савете за самостално одређивање појединих врста.

Дружењу и радионицама је присуствовало деветнаесторо одраслих и четрнаесторо деце. Наредни сет радионица са истим темама биће одржан у септембру, а претходиће позив преко друштвених мрежа.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + twelve =