Председник Крстић: Урађено доста тога, а наследили само само проблеме

Друштво Политика

Традиционални новогодишњи коктел у организацији Општине Сокобања одржан је у суботу, у конгресној сали хотела „Моравица”. Тим поводом, председник Општине Сокобања Исидор Крстић одржао је говор у оквиру кога је направио ретроспективу претходне три и по године, колико СНС врши власт у општини Сокобања.

На почетку се осврнуо на проблеме са којима су се сусрели доласком на власт. Tо су били, по речима Исидора Крстића, нерешени имовинско-правни односи и неуписана јавна својина на јавном земљишту, као што су улице и тргови. Затим, наставио је са набрајањем сада први човек сокобањске локалне самоуправе, неприменљив План генералне регулације Општине Сокобања, лоше организован рад јавних предузећа, недовољна и неадекватна помоћ сеоским срединама, проблеми у водоснабдевању и честе рестрикције воде током летњег периода, пре свега, у току туристичке сезоне, лоша саобраћајна и комунална инфраструктура, незапосленост изнад републичког просека.

̶ Ми смо се, одмах на почетку, храбро ухватили у коштац са проблемима. У рекордном року усвојен је план генералне регулације чиме су уклоњени недостаци из претходног периода и створени предуслови за изградњу саобраћајне и комуналне инфраструктуре и за инвестирање у нове капацитете чиме би се повећао број радних места ̶ рекао је Крстић.

Он је додао и да су средства за пољопривреду увећана седам пута. Поред средстава за пољопривреду уведено је и пројектно финансирање месних заједница, односно заједничко одлучивање о ономе што ће се радити у сокобањским насељима.

Крстић је као један од највећих проблема са којима се актуелна власт сусрела навео проблем водоснабдевања који је, како је истакао, присутан више од 40 година.

̶ За решавање проблема водоснабдевања, за ове три и по године, уложили смо 170 милиона динара. Средства су потрошена за замену азбестно-цементних цеви и реконструкцију постројења за прераду питке воде у Царини, довођењем додатне количине воде, око 100 литара у секунди из акумулација – додао је Крстић.

Он је истакао и реконструкцију Средње школе „Бранислав Нушић”, где је замењена спољна и унутрашња столарија, урађена спољна изолација, реконструисане су електроинсталације и систем за грејање. Радови су финансирани у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и вредни су око 80 милиона динара.

Изградња Летње позорнице „Врело” се одвија у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и износи око 150 милиона динара. Крстић је набројао још неколико значајних остварења попут уређење парка на Бањици, вредност радова око 30 милиона динара, реконструкцију Зелене пијаце, која је коштала пет милиона динара, замењена је и столарија и уређена фасада на згради Општине и за те послове је издвојено око 15 милиона динара.

̶ Урађено је доста тога, а у наредном периоду планира се реализација неколико стратешких пројеката за даљи развој Општине Сокобања, а један од њих је изградња обилазнице око Сокобање. По првим проценама вредност тих радова биће око пет милиона евра. Изградња нове петље на Коридору 10 би у знатној мери скратила путовање од Сокобање до ауто-пута и обрнуто. Планирана је и доградња постројења за прераду питке воде и три нова резервоара за водоснабдевање за шта ће нам бити потребно око 75 милиона динара ̶ изнео је неке од планова председник Општине Сокобања Исидор Крстић, на новогодишњем пријему.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + sixteen =