Млади уметник из Сокобање доприноси очувању културног наслеђа Србије

Друштво

Давид Матић, чије је уметничко име Давид Ван де Камп, дизајнер и историчар текстила из Сокобање, био је један од предавача на семинару „Модели подршке за очување наслеђа и оснаживање жена у руралним подручјима Србијеˮ који је одржан у организацији НАЛЕД-а и Етно мреже.

Према статистичким подацима, чак 60 одсто жена на селу углавном раде на црно и зато су економски зависне од осталих чланова породице. Немају стално запослење и извор прихода иако су заправо стубови својих породица и домаћинстава. НАЛЕД И Етно мрежа већ дужи низ година настоје да путем ових и сличних семинара што више едукују жене и помогну им у остварењу њихових циљева, а то је да реализују своје пословне идеје.

У оквиру семинара организоване су радионице за коришћење Ексела, продају преко интернета, пре свега преко онлајн платформи и радионице за ефикасније промовисање јединица онога што жене раде. Преко друштвених мрежа обезбеђена је стручна и менторска подршка како би оно што жене раде нашло свој пут до тржишта и до оних којима је намењено.

Давид поседује сертификат „Промоција културног наслеђа кроз друштвене мрежеˮ. Са госпођом Филоменом О Брајан из Аустралије он се припремао пар недеља за поменути семинар на ком је предавао.

– Имали смо педесет жена из 15 општина широм Србије тако да је утисак јако позитиван и драго ми је да сам имао прилику да њима пренесем то своје знање. Надам се да сам охрабрио те жене да наставе даље кад су њихови пословни циљеви у питању. У оквиру овог семинара ми смо се потрудили да у сваком могућем погледу дамо подршку женама које се баве старим занатима. Жене у руралним подручјима се не сналазе баш добро са модерним маркетингом, промоцијама тако да је нама био циљ да им објаснимо како да од свог производа праве онлајн продају и дођу до својих жељених клијената – рекао је Ван Де Камп.

Иначе, овај млади Сокобањчанин школовао се у Хонконгу, започео је свој бизнис са 18 година и бави се очувањем српског културног наслеђа. Он је дизајнер и историчар текстилa и сам се бави израдом ручних радова, тка, плете и везе, а са НАЛЕД-ом и Етно мрежом такође сарађује већ годинама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 17 =