Ekološko

Едукација у Реснику: Како смањити притисак на градску депонију

Друштво

У суботу је у селу Реснику одржан други сет радионица у организацији Сокобањског еколошког друштва. Ове интерактивне радионице имају за циљ да, кроз предавања и праксу, едукују грађане, како да смање количину отпада у домаћинствима, како да отпадним материјалима дају нову вредност и на који начин могу да учествују у доношењу одлука и унапређењу система управљања отпадом.

Владан Димитријевић, један од предавача и председник друштва, каже да је идеја ових радионица да се грађанима представи начин на који може да се смањи притисак на градску депонију.

– Оно што ми паралелно радимо са овим радионицама јесте и извештај о прописима и праксама управљања отпадом на територији општине Сокобања. Ангажовали смо и стручњака из те области, а еколошко друштво ради на прикупљању података. На крају ћемо направити један извештај који ће садржати препоруке доносиоцима и надлежнима у општини Сокобања. Јавном комуналном предузећу на који начин и којим тачно корацима да се ради на даљем унапређењу управљања отпадом у Сокобањи, у складу са локалним планом управљања отпадом, који смо такође у претходном периоду донели, партиципативно уз наше велико ангажовање, а и уз помоћ општине Сокобања, ЈКП ‘Напретка’ и појединих грађана – каже за наш портал Владан Димитријевић, председник Сокобањског еколошког друштва.

Концептом нула отпада, који подразумева скуп принципа фокусираних на превенцију отпада и подстицај да се ресурси поново користе, као и начином смањења количине и притиска онога што бацамо на нашу градску депонију, бавила се Ана Радоман Милетић члан едука-тима друштва.

– Наша градска депонија је несанитарна депонија. Препуњена је и време је да се затвори. За то тренутно не постоје услови, као и друго место где би смо могли да одвозимо отпад. Тако да гледамо оно што је наша одговорност и где постоји могућност да ми својим начином живота нешто променимо. Бавили смо се концептом Zero Waste, заправо нула отпада. Тај концепт је тренутно доста неостварив и може да буде фрустрирајући, али сваки помак у том смеру би направио довољне промене за почетак – каже наша саговорница.

Учесницима предавања представљен је и сам процес компостирања и одабира компостера као начина смањења отпада.

– Компостирање је можда и први вид начина смањења отпада. Наше једно просечно домаћинство дневно произведе до килограм и по отпада од чега је половина органски отпад. Тај отпад може се лако претворити у компост који се користи у производњи цвећа до производње неких пољопривредних култура и доприноси смањењу притиска на депоније – каже Дарко Василијић, један од предавача и члан друштва.

Упоредо са радионицама намењеним одраслима одржана је и она најзабавнија, за најмлађе учеснике. Малишани су заједно са предавачем Младеном Антићем учили како од рециклажних материјала може да се направи стони фудбал.

– Користимо материјал који би се свакако бацио. Употребили смо старе кутије, искористили старе штипаљке, искористили смо и старе играчке. Наравно раде деца. Ми смо ту да видимо да ли је све по протоколу. Али поента целе приче јесте да би, вероватно, све ове ствари завршиле у некој канти. Међутим, ми смо то искористили и рециклирамо полако – каже Младен Антић, члан еколошког друштва.

Ekološko

У оквиру радионице направљен је и напуњен један компостер који је Сокобањско еколошко друштво оставило селу на поклон.

Ове радионице су део пројекта „Заједно за чисту Сокобању: Активни грађани за унапређење прописа и пракси у управљању отпадомˮ, који се спроводи у оквиру Београдске отворене школе „Зелени инкубаторˮ, уз финансијску подршку Европске уније и Фондације Фридрих Еберт.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + five =