У Сокобањи одржана Смотра дечјих фолклорних ансамбала

Друштво Култура

Смотра дечјих фолклорних ансамбала Србије – Нишавског, Зајечарског и Борског округа-кореографисани фолклор, одржана је протекле суботе у Сокобањи. Ова лепа манифестација на којој је учествовало преко 350 малих фолклораша, прва је од четири велика фестивала која КУД „Соко” организује у току године, сазнајемо од Славољуба Ћирковића, председника КУД „Соко”.

Манифестација је започела дефилеом учесника центром Сокобање, а своје фолклорно умеће они су многобројној публици приказали на Летњој позорници „Врело”. Поред домаћина манифестације КУД „Соко” учествовали су и чланови КУД „Теслино коло”, КУД „Чаролија” и КУД „Анђели” Јелашница из Нишке Бање, ФА „Коло” из Књажевца, КУД „Петар Радовановић” Злот-Бор, КУД „Зоран Гајић” из Рготине-Зајечар, КУД „МЗ Ново Селиште” из Бора и КУД „Ромулијана” из Зајечара.

− То је једна републичка смотра односно полуфинале републичке смотре. Победници такмичења у Сокобањи такмичиће се у финалу које се одржава почетком јуна у Баточини у оквиру Савеза аматера фолклора Србије. И овог пута смо се потрудили и успели да нам организација буде на највишем нивоу и да све протекне како треба − рекао је Ћирковић.

КУД „Соко” до краја године имаће преко 50 наступа, што у Сокобањи и Србији, што ван граница наше земље. Планирана су два гостовања у Северној Македонији и Бугарској и једно у Италији. Већ крајем маја, тачније 27. маја, сокобањски фолклораши биће домаћини још једне значајне манифестације – Фестивала ветерана рекреативаца под називом „Сокобања-Сокоград, игра стар-игра млад” где ће учествовати преко 520 учесника из најбољих културно-уметничких друштава Србије али и Немачке, Мађарске, Македоније и Бугарске.

− После тога у јулу месецу још један фестивал где очекујемо друштва из Костарике и Мексика то је у оквиру Студентског културног центра Ниш и наравно у августу месецу „Игра коло под Озреном” ту имамо око 500 учесника. Тако да лепо презентујемо и Сокобању и Србију − рекао је наш саговорник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − six =