Лепота Сокобање очарала хорнисте: Семинар ће постати традиција

Друштво Култура

Бесплатним концертом младих хорниста из музичких школа Београда и Загреба, који је одржан у суботу у биоскопу „Моравица”, завршен је њихов овогодишњи семинар, који је у Сокобањи одржан другу годину заредом. Осморо изузетно талентованих ученика, добитника златних медаља на многобројним такмичењима, под вођством професорке Јасне Петровић из Београда и професора Хрвоја Пинтарића из Загреба боравило је од 15. до 21.јануара на семинару у оквиру кога су одржане и многобројне радионице.

Професорка Петровић, која предаје хорну у музичким школама „Јосип Славенски” и „Даворин Јенко”, у сарадњи са професором Хрвојем Пинтарићем који исти инструмент предаје у Музичкој школи „Ватрослав Лисински” у Загребу, врло успешно организује ове семинаре. Прошле године фебруара месеца семинар је био организован у Сокобањи, а исте године крајем августа и у градићу Грожњан на северу Истре.

Професор Пинтарић каже да му се у Сокобањи посебно допада гостољубивост и топлина људи. Он додаје да планирају да и наредних година наставе са том праксом да два пута годишње организују овакве радионице, и то лети у Грожњану а зими у Сокобањи.

Професорка Петровић, на чију идеју се и дошло у Сокобању први пут прошле године, каже да су дошли опет јер им је овде прелепо а да су деца задовољна и одушевљена људима, храном и смештајем.

– Ове године је била група од осморо деце. Неке старије генерације су отишле да студирају углавном у иностранству, а ми смо посебно срећни што имамо подмладак који их је ове године заменио. Искористила бих прилику да се захвалим нашим дивним родитељима из Београда јер нас подржавају увек па су и по овом снегу дошли из Београда. Захвалила бих се и Општини Сокобања и Културном центру на свему јер нам је заиста било прелепо овде и волели бисмо да се све ово настави – истакла је Петровић.

Као што смо већ навели и они најбитнији у читавој причи млади, талентовани извођачи на овом предивном дувачком инструменту, кажу да им се боравак у Сокобањи веома допао, а већина је већ други пут овде. Сама Сокобања, њено шеталиште, читава атмосфера, гостољубивост људи је оно што је одушевило младе из Загреба, Задра и Београда. Зато је најбоље да завршимо овај текст цитирањем младог хорнисте Анте из Загреба који је рекао: „Ово ми је друг пут у Сокобањи и као и прошлог пута овдје се зна увек добро забавит, јест али и радит а то је најбитније”.

Како је протекао други наступ младих хорниста у Сокобањи можете погледати и у видео прилогу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 5 =