Lepota Sokobanje očarala horniste: Seminar će postati tradicija

Društvo Kultura

Besplatnim koncertom mladih hornista iz muzičkih škola Beograda i Zagreba, koji je održan u subotu u bioskopu „Moravica”, završen je njihov ovogodišnji seminar, koji je u Sokobanji održan drugu godinu zaredom. Osmoro izuzetno talentovanih učenika, dobitnika zlatnih medalja na mnogobrojnim takmičenjima, pod vođstvom profesorke Jasne Petrović iz Beograda i profesora Hrvoja Pintarića iz Zagreba boravilo je od 15. do 21.januara na seminaru u okviru koga su održane i mnogobrojne radionice.

Profesorka Petrović, koja predaje hornu u muzičkim školama „Josip Slavenski” i „Davorin Jenko”, u saradnji sa profesorom Hrvojem Pintarićem koji isti instrument predaje u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, vrlo uspešno organizuje ove seminare. Prošle godine februara meseca seminar je bio organizovan u Sokobanji, a iste godine krajem avgusta i u gradiću Grožnjan na severu Istre.

Profesor Pintarić kaže da mu se u Sokobanji posebno dopada gostoljubivost i toplina ljudi. On dodaje da planiraju da i narednih godina nastave sa tom praksom da dva puta godišnje organizuju ovakve radionice, i to leti u Grožnjanu a zimi u Sokobanji.

Profesorka Petrović, na čiju ideju se i došlo u Sokobanju prvi put prošle godine, kaže da su došli opet jer im je ovde prelepo a da su deca zadovoljna i oduševljena ljudima, hranom i smeštajem.

– Ove godine je bila grupa od osmoro dece. Neke starije generacije su otišle da studiraju uglavnom u inostranstvu, a mi smo posebno srećni što imamo podmladak koji ih je ove godine zamenio. Iskoristila bih priliku da se zahvalim našim divnim roditeljima iz Beograda jer nas podržavaju uvek pa su i po ovom snegu došli iz Beograda. Zahvalila bih se i Opštini Sokobanja i Kulturnom centru na svemu jer nam je zaista bilo prelepo ovde i voleli bismo da se sve ovo nastavi – istakla je Petrović.

Kao što smo već naveli i oni najbitniji u čitavoj priči mladi, talentovani izvođači na ovom predivnom duvačkom instrumentu, kažu da im se boravak u Sokobanji veoma dopao, a većina je već drugi put ovde. Sama Sokobanja, njeno šetalište, čitava atmosfera, gostoljubivost ljudi je ono što je oduševilo mlade iz Zagreba, Zadra i Beograda. Zato je najbolje da završimo ovaj tekst citiranjem mladog horniste Ante iz Zagreba koji je rekao: „Ovo mi je drug put u Sokobanji i kao i prošlog puta ovdje se zna uvek dobro zabavit, jest ali i radit a to je najbitnije”.

Kako je protekao drugi nastup mladih hornista u Sokobanji možete pogledati i u video prilogu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + twelve =