Амбасадор Хил у Сокобањи: ЦТ скенер започиње нову еру болнице „Озрен”

Друштво

Данас је у Специјалној болници „Озрен” извршена примопредаја ЦТ скенера који је овој здравственој установи од великог значаја, донирала америчка амбасада и Европска команда америчке војске (ЕUCOM). Свечаности су присуствовали Кристофер Хил, амерички амбасадор САД у Србији, пуковник Кори Шеј, високи званичник и аташе за одбрану у Србији, др Драган Милић, председник Клуба српско-америчког пријатељства и др Горан Макунчевић, државни секретар у Министарству здравља.

Амбасадор Хил је рекао да је ово први пут да је посетио Сокобању и да му је изузетно задовољство што је имао прилику да буде на једном овако лепом месту. Посебно је истакао то што је амбасада Америке у Србији остварила овакав облик сарадње са болницом која има дугу традицију у лечењу пацијената и високу репутацију.

– Имао сам прилике да од докторке Антонијевић добијем податке о почецима рада ове установе, укључујући и увид у рендгенске снимке који датирају из 1942. године, али са овим новим ЦТ скенером улазимо и започињемо нову еру у историји ове поносне установе – рекао је Хил.

С обзиром да је скенер вредан 540.000 евра финансирала Европска команда америчке војске, да је пројекат реализован уз помоћ локалне самоуправе Сокобања и Клуба српско-америчког пријатељства на челу са др Драганом Милићем, а да су реновирање сале и опремање просторија помогли локални привредници, амбасадор Хил је истакао да овакви заједнички пројекти јачају сарадњу српског и америчког народа и показују шта се све може учинити и урадити заједничким снагама.

– Уколико било ко још има сумњу шта САД, које су географски толико удаљене, могу да учине овде у Србији, треба само да дођу да виде пример сокобањске болнице и да схвате да се много тога може постићи уколико се сарађује. Управо за ову врсту сарадње је потребно радити у једној атмосфери оптимизма која окупља људе и држи их заједно. И нека нам зато овај пројекат послужи као инспирација за будућу сарадњу и заједничке нове пројекте – додао је Хил.

В.д. директора Специјалне болнице „Озрен” Гордана Антонијевћ каже да ова здравствена установа постоји од 1942. године. Од 2009. године овде се лече и пацијенти оболели од мултирезистентне туберкулозе и једина је установа у Србији која се бави лечењем тако тешке форме туберкулозе. Тренутно има 150 кревета, а на годишњем нивоу збрине се око 4.000 пацијената, то су све јако тешке плућне болести укључујући онколошке пацијенте.

– Нама је заиста био неопходан скенер и то је био наш сан, а захваљујући амбасадору Хилу, Европској команди америчке војске, др Милијићу, као и локалној самоуправи и привредницима, сан је постао јава. Поред тога што ће захваљујући овом скенеру пацијенти моћи са заокруженом дијагностиком да иду на конзилијуме, његовом употребом смањиће се и време чекања пацијената из Сокобање и околине на дијагнозу и лечење, јер су до сада они упућивани у Ниш – додала је Антонијевић.

Др Драган Милић, председник Kлуба српско-америчког пријатељства, на чију иницијативу и предлог је овај савремени скенер дониран управо болници на Озрену, истиче да су америчка амбасада и Kоманда војске САД у Европи у овај део Србије уложили око пет милиона долара у претходном периоду.

– Ову помоћ коју смо до сада добили на југоистоку Србије користило је више десетина хиљада пацијената и то је заиста један огроман број људи који без америчке помоћи, нажалост, не би добио адекватни третман. Сви ми овде сањамо неки сан, а мој је сан да се приближимо што више америчкој медицини и да нашим пацијентима можемо дати услуге које амерички грађани имају у Америци – истакао је др Милић.

Миодраг Николић председник општине Сокобања, рекао је да је од саме иницијативе да управо болница на Озрену добије овај скенер па до примопредаје протекло годину дана и захвалио се свима на овој вредној донацији.

– Неизмерно сам захвалан нашим локалним привредницима што су здушно помогли свим средствима, што физичким што финансијским адаптирање просторија за скенер. Наравно, у име грађана Сокобање, захваљујем се и Америчкој амбасади, господину Хилу, америчкој војсци у Европи и морам истаћи да ово није прва донација Америчке амбасаде Сокобањи. Прва донација је била адаптација школе у Трубаревцу пре једно 15 година, тако да је сада само настављена сарадња која се надам се неће престати. Господина Хила ћемо током наредних састанака упознати са нашим потенцијалима и шта је оно чему Сокобања тежи и како се развија – додао је Николић.

Свечану примопредају ЦТ скенера Специјалној болници „Озрен” можете погледати и у видео прилогу на нашем (You Tube) каналу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =