Policija

На основу релевантних података: Безбедоносна ситуација на подручју Зајечарског округа стабилна

Друштво

Безбедносна ситуација на територији надлежности Полицијске управе у Зајечару, на основу релевантних показатеља, током претходне године, може се оценити као стабилна, стоји у саопштењу за јавност Полицијске управе у Зајечару, достављеном нашој редакцији.

Током 2023. године укупно је евидентирано 1313 кривичних дела, 115 мање у односу на 2022. годину са укупним процентом умањења од 8%. Расветљено је 72% извршених кривичних дела што говори о eфикаснoм и тенденциозном раду полицијских службеника. Када су у питању најтежа кривична дела расветљено је једно тешко убиство, убиство и кривично дело тешка телесна повреда као и три разбојништва.

Бележи се тренд смањења кривичних дела из области општег криминалитета имајући у виду да је током 2023. године евидентирано 1152 кривична дела, 127 мање него 2022. године, када је евидентирано 1279 где је највећи број извршених кривичних дела против имовине, па је током претходне године евидентирано укупно 450 кривичних дела што је за око 10% мање у односу на упоредни период.

Извор илустрације Freepiк

Такође, тренд смањења забележен је и у области Закона о спречавању насиља у породици где је евидентирано 168 кривичних дела што је за 39% мање у односу на 2022. годину када је евидетирано 274. У извештајном периоду, 149 лица је задржано сходно Законику о кривичном поступку и у законском року, уз кривичну пријаву, предато надлежном тужилаштву.

Имајући у виду да је један од приоритета рада овог Министарства сузбијање и борба против наркоманије, припадници полиције су током претходне године реализовали 246 заплена, 47 више него 2022. године, и одузели око 11 кг разних врста наркотика, а надлежним тужилаштвима укупно поднели 205 кривичних пријава.

У извештајном периоду на територији надлежности ове Полицијске управе поднето је укупно 47 кривичних пријава због извршења кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и 54 захтева за покретање прекршајног поступка због несавесног држања оружја.

У оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство”, који је осмишљено у сарадњи са Министарством просвете, а који има за циљ подизање свести код деце, последицама и штетности насилног понашања, стицања знања и вештина о безбедном учешћу у саобраћају и понашању у ванредним ситуацијама, реализовано је укупно 287 радионица, односно 81 радионица на тему „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу”, 93 на тему „Безбедност деце у ванредним ситуацијама” и 113 радионица на тему „Безбедност деце у саобраћају”.

Из области безбедности саобраћаја на путевима Зајечарског округа током претходне године забележен је мањи број саобраћајних незгода, у којима је пет лица погинуло, 54 теже и 142 лица лакше повређено. Такође, у односу на посматрани период, за 8% је смањен број настрадалих лица у саобраћају.

У контролама саобраћаја, усмереним на откривање прекршаја који су и најчешћи узроци саобраћајних незгода, током извештајног периода спроведене су 20 регионалне, 14 централне и 10 међународне акције у којима је откривено 15331 прекршаја, 2324 више него 2022. године.

Највећи број извршених прекршаја се односи на прекорачење брзине кретања – 6432, 2053 више него 2022. године, а због вожње под дејством алкохола санкционисано је 547 возача од чега је 164 задржано у службеним просторијама до истрежњења.

У оквиру акције сузбијања ирегуларних миграција и спровођења појачаних мера на откривању илегалног преласка државне границе, на територији ове Полицијске управе откривено је укупно 352 миграната док је 20 лица процесуирано због постојања основа сумње да су извршила кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =