OO-SNS

Konferencija OO SNS: Vratili smo kulturu u fokus

Politika

Opštinski odbor SNS u Sokobanji održao je konferenciju za novinare, tema je bila kultura, a na konferenciji je govorila Olivera Denić, predsednik saveta za kulturu OO SNS Sokobanja. Ona je napomenula da, od kako su poluge opštinske vlasti u rukama „Naprednjakaˮ, dosta pažnje je usmereno i na kulturu za razliku od nekog prethodnog perioda kada su vlast vršile neke druge političke opcije.

‒ I ove godine pripremljen je bogat program u okviru ‘Banjskog zabavnog leta’. Ova manifestacija je zapravo nadograđeno ‘Banjsko kulturno leto’ koje već postoji duži niz godina i koje pored već tradicionalnih kulturnih manifestacija, ‘Prve harmonike’, ‘Zlatnih ruku’, različitih folklornih, dramskih, muzičkih večeri, ove godine Turistička organizacija Sokobanje je, u saradnji sa Sportsko-rekreativnim centrom ‘Podina’ obogatila taj program svojim aktivnostima tako da ćemo ove godine imati priliku da pogodimo ukus različite grupe ljudi što i jeste cilj ove manifestacije ‒ rekla je Denić.

Ona dodaje da su ove godine, u većoj meri, uključena i domaća kulturna udruženja sa ciljem da se njihov rad prikaže što većem broju ljudi.

‒ Doprinos u oblasti kulture je svojim programom dala i Narodna biblioteka ‘Stevan Sremac’ oragnizacojom brojnih književnih večeri, promocijom knjiga, organizovanjem raznih radionica i tribina ‒ dodaje Denić.

Opštinskim budžetom za 2019. godinu izdvojeno je oko 40 miliona dinara za unapređenje kulture. Od toga 14 miliona je namenjeno biblioteci za realizaciju programa, 2,3 miliona dinara udruženjima iz oblasti kulture, dok je 17 miliona dinara namenjeno rekonstruciji bioskopa. Posebna suma je novac iz državnog budžeta koji je Sokobanja dobila na konkursu „Gradovi u fokusuˮ koji raspisuje Ministarstvo kulture. Rekonstrukcijom objekta dobiće se jedan višenamenski objekat gde će moći da se realizuju aktivnosti tokom cele godine, što ranije nije bio slučaj.

‒ U narednom periodu počeće se sa planiranom rekonstrukcijom OŠ ‘Mitropolit Mihailo’, takozvane ‘stare škole’. Ovaj objekat je namenjen obrazovanju naših najmlađih učenika, od prvog do četvrtog razreda, pored toga ovaj objekat je i kulturno-istorijski spomenik jer je zadužbina Mitropolita Mihaila iz 1894. godine i prosto je nejasno zbog čega se ni jedna, od prethodnih vlasti nije pozabavila tim problemom ‒ istakla je Denić.

Ona je na kraju pomenula i rekonstrukciju letnje pozornice „Vreloˮ, osvrnuvši se na kritike na dužinu trajanja radova, vrednost i cenu radova, kao i sam izgled nove pozornice.

‒ Resorno ministarstvo je prepoznalo ovaj projekat kao dobar i prioritetan i pružilo nam finansijsku podršku i verujte da ćemo uskoro imati objekat koji će biti multifunkcionalan i biće najmoderniji na Balkanu. Ovu činjenicu potvrđuje i obećanje predsednika Vučića da će doći na otvaranje Letnje pozornice ‘Vrelo’ ‒ zaključuje Denić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =