Почела Дечја недеља

Друштво

Дечја недеља, jедна од најлепших манифестација, која се већ деценијама уназад обележава широм наше земље, почела је данас и трајаће до недеље 7. oктобра. Ове године обележава се под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – одрастање без насиља” и има за циљ да скрене пажњу најшире јавности на проблем насиља над децом и укаже на важност тога да се сви одговорни актери – школа, полиција, здравство, судство, институције социјалне заштите, родитељи и деца, чврсто удруже против насиља и тако заштите свако дете у нашем друштву.

Врло је важно да сви буду информисани и спремни да дају свој допринос здравом одрастању и тако створе безбедне услове за живот, игру и учење јер у ситуацијама насиља сви губимо – истичу организатори манифестације. Развијање вештина комуникације и здравих стилова живота прави је пут до решења.


Дечја недеља у Основној школи „Митрополит Михаило” биће обележена многобројним активностима. Данас су наставници разредне и предметне наставе представили ученицима програм обележавања „Дечје недеље”. Сутра, 2. октобра, на свим часовима одељенских старешина обрађиваће се тема „Насиље и шта са њим”, а биће одржана и седница Ученичког парламента на којој ће бити представљен рад добротворног друштва „Свети Сава” и дефинисан појам насиља уз планирање трибине и осталих превентивних активности.

У среду 3. октобра, представници свих разреда посетиће председника општине, а биће организована и радионица под називом „Кретивношћу против насиља” у оквиру које ће ученици, уз помоћ наставника ликовне културе и техничког образовања, израдити употребне предмете а затим их размењивати, односно међусобно поклањати уз поруке пријатељства.

У четвртак ће, већ по традицији, у организацији Бранислава Бокана, наставника физичког васпитања, бити одржана изложба кућних љубимаца ученика старијих разреда док ће млађи разреди тог дана радити ликовне или литерарне радове на тему „Мој кућни љубимац”.

У петак ће бити одржана акција „Деца – деци” у оквиру које ће ученици сакупљати гардеробу и школски прибор за своје другаре којима је то потребно. За викенд ће сви ученици и наставници имати задатак да осмисле начине и учине нешто лепо и корисно за најближе из свог окружења. На наредном ЧОС-у правиће се листа добрих дела.

Дечја недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, као носиоце права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала, сваког детета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − 3 =