Sokobanjski navijači

Ekipa sokobanjske osnovne škole pobednik polufinalnog takmičenja „Eko kviza”

Društvo

Ekipa OŠ „Mitropolit Mihailo” predvođena nastavnikom Darkom Pavlovićem, pobednik je polufinalnog takmičenja „Eko kviza” koji je 10. maja održan u Sokobanji. Ekipa učenika od petog do osmog razreda sokobanjske osnovne škole bila je najbolja u konkurenciji šest gradova i opština i ovaj pobednički eko tim, 24. maja nadmetaće se sa svojim vršnjacima u Gornjem Milanovcu gde će biti održano finalno takmičenje u okviru koga će učestvovati i ekipe pobednici ostala tri polufinalna takmičenja.

Eko kviz je autorski projekat tima zaposlenih u „Gradskoj čistoći” na čelu sa gospodinom Goranom Vasićem, referentom za ekološku edukaciju i informisanje u JKP „Gradska čistoća”. Ovo preduzeće već petu godinu zaredom organizuje takmičenje osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada – „Eko kviz” koji predstavlja projekat edukativnog karaktera i namenjen je učenicima osnovnih škola od petog do osmog razreda.

Goran Vasić ‒ Pre četiri godine krenuli smo eksperimentalno i to sa osam beogradskih osnovnih škola. Kako je vreme prolazilo, imali smo sve više zainteresovanih. Druge godine se već prijavilo 30 beogradskih škola. Danas smo došli do toga da samo u Beogradu imamo 45 osnovnih škola koje učestvuju u ‘Eko kvizu’ na dobrovoljnoj bazi. Sve smo proširili i na republički nivo, gde imamo 20 gradova i opština koji će se ove godine takmičiti ‒ kaže Goran Vasić autor „Eko kviza”.

Vasić dodaje da je želja autorskog tima bila da se ovaj kviz razlikuje od svakodnevne nastave i zato su pored pitanja za koja je potrebno znanje iz ekologije, reciklaže i zaštite životne sredine uveli i reciklažne igre. Takmičenje počinje igricom koja se odnosi na reciklažno selektiranje. Naime, ekipe iz jedne kutije u kojoj su pomešane plastika, limenke i papir vade i trude se da pravilno razvrstaju otpad u tri kante u roku od 20 sekundi. Sledi igrica pod nazivom „Pet košarka” u okviru koje se ubacuju čepovi, a zatim igrica u okviru koje se lopticama od papira gađa piramida napravljena od 21 limenke što zahteva spretnost učesnika i na kraju je ekološka slagalica, a kada se sve to zaokruži, dobija se pobednik.

« od 4 »

Projekat su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, Skupština grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, kao i mnoge lokalne samouprave, među kojima je i opština Sokobanja. Vasić se ovom prilikom zahvalio opštini Sokobanja, Tanji Gligorijević direktorki osnovne škole i Jasmini Pejović, nastavnici biologije na izvanrednoj saradnji u realizaciji polufinalnog takmičenja Eko kviza.

‒ Ovo takmičenje je edukativnog, ali i zabavnog karaktera i ima za cilj podizanje nivoa ekološke svesti osnovaca i i usvajanje lepih i korisnih navika, a takmičari iz godine u godinu pokazuju sve bolje znanje i sve veće interesovanje. Dokaz za to je i činjenica da je autorski tim ‘Eko kviza’ i dobitnik Nagrade grada Beograda za doprinos zaštiti životne sredine za 2018. godinu, a prvi put u istoriji ovo priznanje je dodeljeno jednom gradskom preduzeću ‒ ističe Vasić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + three =