Sokobanjski navijači

Екипа сокобањске основне школе победник полуфиналног такмичења „Еко квиза”

Друштво

Екипа ОШ „Митрополит Михаило” предвођена наставником Дарком Павловићем, победник је полуфиналног такмичења „Еко квиза” који је 10. маја одржан у Сокобањи. Екипа ученика од петог до осмог разреда сокобањске основне школе била је најбоља у конкуренцији шест градова и општина и овај победнички еко тим, 24. маја надметаће се са својим вршњацима у Горњем Милановцу где ће бити одржано финално такмичење у оквиру кога ће учествовати и екипе победници остала три полуфинална такмичења.

Еко квиз је ауторски пројекат тима запослених у „Градској чистоћи” на челу са господином Гораном Васићем, референтом за еколошку едукацију и информисање у ЈКП „Градска чистоћа”. Ово предузеће већ пету годину заредом организује такмичење основаца у знању о екологији, рециклажи и правилном одлагању отпада – „Еко квиз” који представља пројекат едукативног карактера и намењен је ученицима основних школа од петог до осмог разреда.

Goran Vasić ‒ Пре четири године кренули смо експериментално и то са осам београдских основних школа. Како је време пролазило, имали смо све више заинтересованих. Друге године се већ пријавило 30 београдских школа. Данас смо дошли до тога да само у Београду имамо 45 основних школа које учествују у ‘Еко квизу’ на добровољној бази. Све смо проширили и на републички ниво, где имамо 20 градова и општина који ће се ове године такмичити ‒ каже Горан Васић аутор „Еко квиза”.

Васић додаје да је жеља ауторског тима била да се овај квиз разликује од свакодневне наставе и зато су поред питања за која је потребно знање из екологије, рециклаже и заштите животне средине увели и рециклажне игре. Такмичење почиње игрицом која се односи на рециклажно селектирање. Наиме, екипе из једне кутије у којој су помешане пластика, лименке и папир ваде и труде се да правилно разврстају отпад у три канте у року од 20 секунди. Следи игрица под називом „Пет кошарка” у оквиру које се убацују чепови, а затим игрица у оквиру које се лоптицама од папира гађа пирамида направљена од 21 лименке што захтева спретност учесника и на крају је еколошка слагалица, а када се све то заокружи, добија се победник.

« од 4 »

Пројекат су подржали Министарство заштите животне средине, Скупштина града Београда, Секретаријат за заштиту животне средине, Секретаријат за образовање и дечју заштиту града Београда, као и многе локалне самоуправе, међу којима је и општина Сокобања. Васић се овом приликом захвалио општини Сокобања, Тањи Глигоријевић директорки основне школе и Јасмини Пејовић, наставници биологије на изванредној сарадњи у реализацији полуфиналног такмичења Еко квиза.

‒ Ово такмичење је едукативног, али и забавног карактера и има за циљ подизање нивоа еколошке свести основаца и и усвајање лепих и корисних навика, а такмичари из године у годину показују све боље знање и све веће интересовање. Доказ за то је и чињеница да је ауторски тим ‘Еко квиза’ и добитник Награде града Београда за допринос заштити животне средине за 2018. годину, а први пут у историји ово признање је додељено једном градском предузећу ‒ истиче Васић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =