Забрињава одлазак младих из сокобањских села

Друштво

Mлади на селу су тренутно једна од најрањивијих група јер имају највећи број проблема. Пре свега, не постоји довољан број младих људи. Уз то, нема довољно активности нити послова које би они могли да раде, те из тих разлога велики број њих одлази са села. То су само неки од закључака до којих су дошли у Савету за младе у Сокобањи.

Због тога су подржали пројекат „Перспектива за младе“ који је представљењн у среду, 20. априла, у модерно опремљеном ИТ Центру у Сокобањи.
Испред немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, која у партнерству са Министарством омладине и спорта почиње са имплементацијом овог пројекта, Ивана Радић каже да је циљ унапређење економске, друштвене и културне перспективе у руралним срединама и то младих од 18 до 30 година, повратника, жена и припадника етничких група млађих од 40 година.

-Пројекат је управо почео и трајаће наредне три године. Главна тема је, у ствари, подстицање омладине на селу да побољшају своје перспективе за инклузиван живот у заједници. Надам се да ће Сокобања и околина, рурална област која је веома позната и активна на многим пољима, учествовати и у спровођењу нашег пројекта- објашњава наша саговорница.

У Савету за младе препознали су идеју пројекта и могућност да се кроз његову реализацију сагледају исказане потребе ове групације и изнађу могућности како им помоћи и олакшати живот на селу.

– Ми смо као Савет већ отпочели процес креирања локалног акционог плана и стратегије за младе, и у оквиру тог плана већ смо делимично мапирали потребе младих. Овом састанку присуствујемо са намером да разговарамо са представницима немачке развојне агенције ГИЗ о потребама младих и о пројекту који су они отпочели, и како се то уклапа у потребе младих у Сокобањи. Да покушамо да препознамо неке потребе младих које заједно можемо да решимо- каже Урош Живковић из сокобањског Савета за младе.

https://youtu.be/GJ1cicutx4I

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + six =