Директорка ЈКП „Напредак” сваког петка организује пријем грађана

Друштво

Након дужег времена заједничког и координираног рада општине Сокобања, фирме Секопак и ЈКП „Напредак”, заживео је процес рециклаже и у нашој општини, о чему смо писали у више наврата. Све то је међутим нешто ново за све мештане, тако да су се јавиле и неке недоумице. Због тога, али и осталих недоумица и проблема које мештани имају када су у питању и изношење смећа али и водоснабдевање, директорка ЈКП „Напредак” Ана Вељковић сваког петка у недељи, уз претходно заказивање, организује пријем грађана који имају неке проблеме како би у непосредној комуникацији са њима тај проблем решили у оквиру могућности и у складу са прописаним законским регулативама.

− Апелујем на грађане да се  лично нама обрате у ситуацијама када имају неки проблем, сваког петка уз претходно заказивање да лично чујем шта их мучи и да бих им у оквиру својих овлашћења помогла − рекла је Вељковић.

Иначе претходних дана и нашој редакцији су стизала питања управо у вези селекције отпада и тога шта је дужност и обавеза општине и комуналног а шта грађана. Вељковић каже да се ради  на успостављању система рециклаже од самог почетка а да би се то урадило на правилан начин направљен је један акциони план заједно са Секопаком и Општином и у складу са тим роковима ради се по фазама.

− Оно што је можда грађане збунило јесте што смо апеловали да се у контејнерима које смо разместили по јавним површинама не баца комунални отпад из разлога што су они то повезали са њиховим кантама. У питању нису канте већ апелујемо да се комунални отпад не баца у контејнере који су постављени на јавним површинама за селекцију отпада. Ради се о контејнерима који на себи имају налепнице на којима пише за који амбалажни отпад су намењени и у три су боје: Црвени контејнери су за стакло, жути  за ПЕТ амбалажу и лименке и плава за картон. За домаћинства ћемо кренути у другој фази и сви ће бити о томе благовремено обавештени − истиче Вељковић.

Наша саговорница је још једном подсетила грађане да су на основу општинске одлуке као и у свим другим општинама у Србији корисници комуналних услуга, дакле грађани дужни и у обавези да набаве посуде за одлагање комуналног отпада. Општина и ЈКП Напредак набављају и постављају судове за одлагање отпада искључиво и једино на јавним површинама.

− Ми смо имали састанке са управницима зграда како би они о томе информисали своје станаре и неколико пута преко средстава јавног информисања грађане информисали о томе како гласи општинска одлука и ко је у обавези да набавља и поставља судове за одлагање отпада. Дакле, на примедбу једног од грађана да он уредно плаћа одлагање отпада и да захтева од нас да му набавимо суд, ево да разјаснимо да се плаћа  обављање услуге одвожења и депоновања комуналног отпада а та цена не обухвата  набавку суда већ је по општинској одлуци  он у обавези да  набави свој суд за одлагање отпада − рекла је Вељковић.

Она додаје да су се многи грађани, пре свега они који живе у насељу Чука бунили јер су уклоњени контејнери што је морало да се уради јер су нажалост били веома оштећени због одлагања шута и паљења.

− Поред тога један господин је поставио питање зашто су сви контејнери пластични што уопште није тачно. Набавили смо квалитетне контејнере који су направљени од висококвалитетног хладно челичног лима запремине 1.100 литара. Поклопац јесте од неког пластичног материјала али он је стабилизован и отпоран на високе и ниске температуре. Ради се о контејнерима са папучицом они су до метала односно поцинковани су и нису пластични. Намењени су за одлагање комуналног отпада и заиста је потпуно небитно да ли су постављени  пластични или челични контејнери јер увек када се убаци жар или врео пепео постоји опасност од пожара самим тим и уништења и контејнера и камиона и  можда паркираних возила у близини, и чак и избијања пожара као што смо имали недавно у Његошевој улици . Сматрам да уопште није тешко тај жар одложити негде да се охлади до сутра и онда ако већ морате да га бацате у контејнер на јавној површи који није за то намењен да макар не бацате жар и да не изазивамо општу опасност − истакла је наша саговорница.

Оно што још дуже мучи становнике Сокобање, најмање четири деценије је проблем водоснабдевања. То није проблем од јуче каже Вељковић и с обзиром да толико траје да је лако решив до сада би био уклоњен. Она истиче да општина Сокобања и ЈКП „Напредак” све чине да овај проблем што више умање и у неком наредном периоду, који нажалост неће брзо доћи, реше.

− Упркос проблемима, приметили смо ове године мањи број позива и реакција грађана на недостатак воде а то је пре свега захваљујући активностима које смо до сада споровели. Поменућу реконструкцију водоводне мреже у Сокобањи у оквиру које су све оне азбестно-цементне цеви  које су биле порозне и на којима је било много губитака замењене полиетилентским цевима. У тим деловима града се свакако побољшао притисак и нема губитака воде што доприноси и побољшању водоснабдевања. Исто тако грађане смо у више наврата иформисали да је  ЈКП “Напредак” предузело активности на повећању издашности бунара Лептерија за 4 литара воде у секунди Такође општина Сокобања активно ради  на бушотинама и код Аква парка и у Шарбановцу а радићемо и другу фазу на Лептерији тако да предузимамо и предузимаћемо доста активности како бисмо побољшали водоснабдевање − истакла је Вељковић.

Она додаје да нажалост много проблема имају и имаће и надаље високе зоне, дакле део поред Новог Завода као што су Београдска улица и насеље Чука.

− У највећем пику потрошње када имамо највише туриста или је издашност изворишта смањена није довољан притисак у мрежи како би вода изашла до тих највиших зона у Сокобањи и наравно ми разумемо незадовољство грађана али предузимамо све што можемо како бисмо у неком наредном периоду све више побољшали квалитет водоснабдевања. Морам да нагласим да ЈКП „Напредак” није предузеће које може да произведе воду, оно зависи од временских прилика и од издашности изворишта  али зато предузима све оне мере које у овом моменту могу да побољшају водоснабдевање. Те мере су: целодневно дежурање, дакле 24 сата, праћење преко мерних инструмената притиска, мутноће, рађења анализа, испирања филтера након поноћи кад је најмања потрошња. Дакле, ми дајемо заиста све од себе оно што смо у могућности тренутно али свакако размишљамо и на дужи рок и улажемо новац и време заједно са општином у оне пројекте за које верујемо да ће заиста допринети бољем водоснабдевању − истакла је на крају нашег разговара Вељковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + three =