Археологијом кроз Сокобању – Међукамење између Мужинца и Врмџе

Друштво

Локалитет „Међукамењеˮ налази се на међи села Мужинац и села Врмџа. Ово је један од најстарије познатих локалитета из атара Сокобање који је ушао у археолошку литературу. Евидентиран је још тридесетих година прошлог века активностима тадашњег Градског музеја у Нишу, а у каснијем периоду посетио га је и Владимир Фјукс из Америчке школе праисторије који је у то време имао један од значајнијих пројеката у истраживањима праисторије Балкана са освртом на неолит.

Са овог локалитета потиче интересантна и шаренолика керамика која се, према мишљењима археолога, може везати за Бубањ Хум II културу, период позног енеолита и крај трећег миленијума пре нове ере.

– Реч је о керамици која је декорисана једном шареноликом лепезом мотива, где су касније најчешће ти урези пуњени кречом. На такав начин добијала се керамика која је црно печена и један интересантан контраст са урезима, кречом изведеним у белој боји. Та техника се зове инкрустрација и карактеристична је за тај период праисторије – каже др Петар Милојевић, научни сарадник Археолошког института у Београду.

Према речима археолога, тадашњим регистровањем овог локалитета још није била довољно позната култура позног бакарног доба. Владало је опште мишљење да се наишло на материјал за неку необичну неолитску културу и на такав начин ушло је и у литературу.

– Данас знамо да се овај локалитет налази на јако интересантном месту. Овуда пролази река Кештица која је и направила ове импозантне и импресивне облике у камену, попут неких зуба који штрче и ове интересантне стене. Ми верујемо да су такви облици, заправо крашки облици, били интересантни и тим праисторијским популацијама које су се овде насељавале. Тако да и сам извор и та геоморфолошка формација, можда, указује на неко култно место тих популација. То потврђује и данашња црква која се налази овде и која је вероватно пренела ту традицију из далеке прошлости, што није редак случај на великом броју локалитета из праисторије. Често наилазимо на записе, цркве, гробља, која на неки начин преносе ту традицију и култ који се још из времена праисторије везивао за поједина места – каже Милојевић.

 

Фото: Дарко Божић/Кристијан Ђорђевић

Црква Светог Пантелејмона, која се налази на овом локалитету, обновљена је 1996. године на већ постојећој цркви брвнари. Налази се на месту где је и гај храстова, а поред ње уз сам зид нове цркве је и запис у камену на коме пише да је спомен подигнут 1916. године од стране Неготина Миловановића из Мужинца. Од мештана сазнајемо, преко усмено пренесених предања, да је изнад цркве некада било старо село и место звано Кућиште, а у време Турака и ковачница оружја.

Мини емисију о локалитету Међукамење са територије Сокобање, можете погледати и нашем (You tube) каналу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − one =