SUBNOR

Порука са седнице СУБНОР-а у Сокобањи: Морамо бити достојни наших предака

Друштво

Унапређење рада свих органа, анализа организационих проблема и припрема обележавања важних догађаја у историји Србије биле су неке од тема на седници СУБНОР-а одржаној почетком недеље у Сокобањи. Присуствовали су представници општинских и градских одбора, као и координатори за југоисточну Србију и Расински округ.

– Задовољство ми је што могу овакав скуп да представим и да сачекам. Ово је наставак претходног, од пре две године и регионалног је карактера. Циљ је да видимо шта смо урадили у протеклом периоду, докле смо стигли и шта треба надаље да радимо. Пре свега што је СУБНОР једна од значајнијих и најстаријих организација у погледу баштињења и неговања културе сећања на нашу славну прошлост, морамо да будемо достојни наших предака и наравно на дику и понос наших потомака. Надам се да ћемо тај циљ испунити – рекао је Славољуб Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања.

SUBNOR
Славољуб Јовановић и Анђелко Милићевић

Пре тачно две године СУБНОР је на истом месту изабрао ново руководство, усвојио нови статут, програм и циљеве рада и променио назив дотадашњег Савеза удружења бораца ослободилачког рата од 41. до 45. у Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, обухвативши тиме и ратове новијег датума.

SUBNOR
Томислав Миленковић

– Имајући у виду да је СУБНОР настао у послератном периоду као организација бораца учесника, доживео је неке програмске, статутарне, реорганизационе промене. Тако да смо некако успоставили поново равнотежу и вратили значај овој организацији као антифашистичкој, борачкој, аутентичној, слободарској, миротворној… Успели смо да, после једног периода кризе, са становишта односа са влашћу, политичким странкама и државним органима, поново успоставимо један аутономни и аутентичан однос према тековинама Другог светског рата – истакао је Томислав Миленковић, члан председништва СУБНОР-а Србије.

На седници у Сокобањи било је речи и о обележавању предстојећих годишњица.

– Формирамо Одбор за обележавање 81. годишњице устанка у Србији на овим просторима, у меморијалном парку Бубањ, 2. јула. Позивам све људе, не само борце, него и омладину да тог дана дођемо да се поклонимо сенима. На Бубњу је стрељано преко 14.000 недужних људи, претежно младежи, наших предака. И то Србија никада не сме заборавити – подсетио је Анђелко Милићевић, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински округ.

SUBNOR
Проф. др Радослав Бубањ

Седници је присуствовао и почасни члан председништва СУБНОР-а, академик проф. др Радослав Бубањ, некадашњи ректор Универзитета у Нишу.

– Поносан сам на овај скуп. Ово је за Србију изузетно значајно и то треба однеговати. СУБНОР је кровна организација свих нас. Нешто што треба чувати без обзира на вишегодишње и вишевековне проблеме који су били у српству. Ово мора да се однегује да би смо били оно што јесмо, а то је Србија. Јесте нас мало, али смо земља са моралним чистоћама и високим вредностима у области православља и у области развоја војске и полиције – поручио је почасни члан председништва.

Испред локалне самоуправе присуствовао је Владан Петковић, председник Скупштине општине Сокобања, а на седници су били и припадници Војске Србије. SUBNOR

SUBNOR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =