У Сокобањи обележен Дан државности и годишњица погибије народног хероја Алексе Маркишића

Друштво

Дан државности Републике Србије и годишњицу погибије народног хероја Алексе Маркишића, представници локалне самоуправе, СУБНОР-а, ОРВС Сокобања, ОО СНС и ОО СПС обележили су полагањем венаца на споменик страдалима у Првом светском рату и спомен-бисти револуционара Алексе Маркишића у Централном градском парку.

Председник општине Миодраг Николић је најпре окупљенима испред споменика борцима палим у балканским и Првом светском рату честитао Дан државности и изразио задовољство што је ове године значајан празник обележен и у Сокобањи.

– Сви смо сведоци да се Србији спочитава да није демократска држава, а треба се само вратити у прошлост и видети колико су у заблуди. Још 1835. донет је први устав у Кнежевини Србији, који је нажалост кратко трајао али њиме су још у то време прокламована права и слободе грађана, укинути су феудални односи. Овај велики празник годинама уназад се обележава у нашој земљи, а сада и на овај начин први пут у Сокобањи, са вером да ћемо га наредне године обележити другачије и онако како то овакав један велики датум заслужује – рекао је Николић.

Венци су положени и на спомен-бисту народног хероја Алексе Маркишића који је пре 82 године погинуо 16. фебруара са Рајком Вићентијевићем.

Славољуб Јовановић, председник Општинског одбора СУБНОР-а каже да су након битке у Јошаници када је Озренски партизански одред десеткован, Маркишић и Вићентијевић, покушали да врате поверење уплашеног народа и да су зато били у кући пријатеља који их је нажалост издао Недићевцима и жандармима који су опколили кућу. Након борбе која је трајала читав дан, жандарми су запалили кућу у којој су се налазили. Њих двојица су извршили пробој, при чему је Рајко погинуо. Алекса је одмакао, али је био рањен у кичму. Последњим метком је извршио самоубиство да не би жив пао непријатељу у руке.

Алекса Маркишић је био студент Правног факултета и радио је као новинар. Учесник је Народноослободилачке борбе од 1941. године. Био је први политички комесар Озренског партизанског одреда. Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 6. јула 1953. године, проглашен је за народног хероја.

– Ми смо Дан државности и годишњицу погибије народног хероја Алексе Маркишића обележили са пуно пијетета јер једна држава је држава ако има своју прошлост утемељену на часним, на моралним, хуманим, етичким принципа. Ове важне датуме обележавамо како због наших предака и нас самих, тако и због потомака – рекао је Јовановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =