Неправилно одлагање смећа велики проблем Сокобање

Друштво

Неправилно одлагање смећа је проблем са којим се суочавају готово сва места у којима се спроводи систем прикупљања смећа. Са истим проблемом се боре и у ЈКП „Напредак”. Сокобања током летњих месеци удвостручи број становника што се одрази и на количину отпада који се гомила у контејнерима и кантама на територији града.

− Ако узмемо у обзир да је Сокобања туристичко место и да сви ми директно или индиректно живимо од туризма треба да се заједнички потрудимо да наш град изгледа чистије што ће оставити много бољи утисак на госте који своје одморе проводе у нашем месту, а и нама који живимо у Сокобањи − каже Саша Дрљача директор ЈКП „Напредак”.

Он напомиње да мештани, нажалост, врло мало воде рачуна о томе па тако можемо видети како поред контејнера стоје душеци, кревети и разни кабасти отпад. Грађани сређујући своје двориште сматрају да је довољно да такво смеће одложе у контејнер или поред њега и да ће радници комуналног предузећа то покупити и однети на депонију. Међутим до момента када се то покупи и однесе прође неко време и ствара лошу слику и људи који то виде стекну лош утисак о Сокобањи.

− Ја бих замолио грађане да у наредном периоду поведу више рачуна о начину одлагања смећа јер ће тиме и наше предузеће много ефикасније и брже моћи да то смеће прикупи и однесе. Наше предузеће је димензионисано за 8 хиљада становника колико има Сокобања ван туристичке сезоне, то говори у каквом смо проблему, у шпицу сезоне, када се тај број удвостручи. Правилним одлагањем смећа би умногоме смањили време које смеће проведе у контејнерима и квари слику Сокобање као туристичког места − додаје Дрљача.

ЈКП „Напредак” у сарадњи са општином Сокобања је пре две године поставило пластичне контејнере за примарну селекцију отпада и у почетку је била веома ефикасна, али временом су људи престали да одвајају отпад већ су у њих бацали разно смеће иако је на контејнерима било јасно назначено за коју врсту отпада је он намењен.

Дрљача апелује на грађане да уз мало више труда помогну себи и својим суграђанима да град изгледа чистије и оправда звање еколошке општине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 3 =