Ambasador Egipta posetio Sokobanju

Društvo

Tokom vikenda gosti Sokobanje bili su egipatski ambasador Amr Alguvejli i ambasadorka Afričke unije Namira Negm, a u pratnji egipatskog diplomate ambasadora Karima Hagaga.

Nakon što su u protekla nekoliko dana obišli deo ponude Sokobanje, danas su zvanično posetili lokalnu samoupravu gde ih je dočekao predsednik opštine dr Miodrag Nikolić. On ih je upoznao sa činjenicom da Sokobanja ima preko 40 izletišta što je i izdvaja od ostalih destinacija u Srbiji. Takođe je napomenuo da je prošle godine u banji zabeleženo 650 hiljada noćenja ne samo domaćih već i stranih gostiju, a sve to prate investicije koje iz godine u godinu rastu. U proteklom periodu Sokobanja je dobila hotel visoke kategorije, a u naredne dve godine dobiće još dva hotela.

Sa istorijatom Sokobanje goste je upoznao direktor Turističke organizacije Ljubinko Milenković, a o zdravstvenom turizmu i blagodetima banjskog podneblja govorila je dr Ivana Filipović.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli zahvalio se na gostoprimstvu i podsetio prisutne da prijateljstvo ove dve zemlje traje preko 130 godina i da se ono sada prenosi na opštine i gradove. On je rekao da se na samo tri sata leta nalazi 110 miliona Egipćana koji bi mogli da posete Sokobanju, jer turizam je velika grana ekonomije i oni već sa pojedinim banjama u Srbiji rade na razvoju zdravstvenog turizma.

Trenutno su dve grupe dece u poseti Srbiji i one širom naše zemlje prikazuju folklor i običaje Egipta. Nakon današnjeg sastanka bilo je reči da oni nastupe u centru Sokobanje kako bu goste upoznali sa svojom kulturom i to će se najverovatnije desiti nakon Prve harmonike. Takođe, nije isključeno da se u narednom periodu održi Nedelja egipatskog filma i izložba fotografija o egipatskoj kulturi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − 12 =