Акција обележавања годишњице заштићеног подручја Споменика природе „Рипаљка”

Друштво

Акција редовног обележавања годишњице заштићеног подручја Споменика природе „Рипаљка”, у организацији ЈП „Зеленило” Сокобања, одржана је јуче. У оквиру обележавања годишњице организовано је чишћење коме су се придружили чланови Сокобањског еколошког друштва, планинари и љубитељи природе, укупно око 40 учесника.

Ове године обележева се 72 године од како је „Рипаљка” проглашена заштићеним природним добром од стране, у то време, Завода за заштиту и научно проучавање природних реткости. Тај дан се обележава и као дан заштите природе у Србији. Дан заштите природе Србије установљен је Законом о заштити природе 2009. године, како би се јавности представио значај очувања природне баштине.

− Водопад „Велика Рипаљка” представља једну од најлепших и најинтресантнијих природних реткости у Србији. То је једнини водопад у бигру у Источној Србији висок 20 метара. Велику Рипаљку је још 1896. године описао професор др. Јован Цвијић и објавио тај опис и слику водопада у Гласу српске академије наука. Од тада се слика овог водопада могла видети у свакоме албуму природних лепота Србије и о њему се говорило у уџбеницима географије. Велика и Мала Рипаљка привлачиле су и многобројне туристе и посетиоце Сокобање − стоји између осталог у образложењу Решења из 1949. године којим се Рипаљка стваља под заштиту државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − two =