Akcija obeležavanja godišnjice zaštićenog područja Spomenika prirode „Ripaljka”

Društvo

Akcija redovnog obeležavanja godišnjice zaštićenog područja Spomenika prirode „Ripaljka”, u organizaciji JP „Zelenilo” Sokobanja, održana je juče. U okviru obeležavanja godišnjice organizovano je čišćenje kome su se pridružili članovi Sokobanjskog ekološkog društva, planinari i ljubitelji prirode, ukupno oko 40 učesnika.

Ove godine obeleževa se 72 godine od kako je „Ripaljka” proglašena zaštićenim prirodnim dobrom od strane, u to vreme, Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti. Taj dan se obeležava i kao dan zaštite prirode u Srbiji. Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

− Vodopad „Velika Ripaljka” predstavlja jednu od najlepših i najintresantnijih prirodnih retkosti u Srbiji. To je jednini vodopad u bigru u Istočnoj Srbiji visok 20 metara. Veliku Ripaljku je još 1896. godine opisao profesor dr. Jovan Cvijić i objavio taj opis i sliku vodopada u Glasu srpske akademije nauka. Od tada se slika ovog vodopada mogla videti u svakome albumu prirodnih lepota Srbije i o njemu se govorilo u udžbenicima geografije. Velika i Mala Ripaljka privlačile su i mnogobrojne turiste i posetioce Sokobanje − stoji između ostalog u obrazloženju Rešenja iz 1949. godine kojim se Ripaljka stvalja pod zaštitu države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × one =