Заштићено подручје „Шума храстова у Раденковцу” Сокобањском еколошком друштву на управљање

Друштво Туризам

Министарство Заштите животне средине недавно је објавило је на свом сајту да је започет поступак заштите споменика природе „Шума храстова у Раденковцу”, селу надомак Сокобање. Самим чином објаве овакве информације, ово добро се по закону сматра заштићеним, а оно што је занимљивост и посебна част јесте чињеница, да је Завод за управљача предложио баш еколошко друштво из Сокобање.

− У питању је заштићено природно добро величине 23 хектара. Ради се о јако старој, према нашој процени, око 180. година старим стаблима Храста. Две врсте храста, цер и китњак, су у питању. И како је у питању специфично станиште, њега настањују и специфичне биљне и животињске врсте, карактеристичне за старе храстове шуме − каже Владан Димитријевић председник Сокобањског еколошког друштва.

У самом селу Раденковац, стара школа, која на жалост више нема својих најмлађих полазника, адаптирана је како би послужила Планинарском дриштву „Оштра Чука” и Сокобањском еколошком друштву, да на што бољи начин обављају своју едукативну мисију. Према речима Владана Димитријевића радови на адаптацији ових просторија још увек трају.

− То је зграда некадашње школе где ми заједно са планинарима радимо на оснивању Еколошког едукативног центра. Простор је делимично адаптиран, а очекујемо да у наредном периоду обезбедимо довољно средстава, да га још више унапредимо и да наредне године већ кренемо са озбиљнијим едукацијама, пре свега деце. Наша је велика жеља да на том простору радимо са младима, првенствено.

 

Сокобањско еколошко друштво очекује велики посао у улози управљача једним оваквим општим добром.Завод за заштиту природе израдио је студију заштите ове шуме, где је препознао вредности овог добра. Самим овим чином прописане су и мере заштите које чине основ по коме ће се будући и предложени управљач, Сокобањско еколошко друштво, и руководити.

− Оно, чиме ми сматрамо да је неопходно да се бавимо тамо, је пре свега заштита самог добра. Исто тако је веома важно да се бавимо едукацијама и даљим истраживањима тог природног добра, а да уједно буде и база за истраживање и шире околине. Такође сматрамо да је веома важно, да ово добро буде отворено за јавност и да чак прими одређени број туриста. Да се бавимо и туризмом. Једини услов, свему томе, је да све то буде одрживо, у смислу да природа и природне вредности не буду угрожене, а сматрамо да је функција једног заштићеног природног добра и његовог управљача, да добро користи, да се шири идеја о заштити природе и да се сви грађани и посетиоци уче томе зашто је важно чувати природу и на који начин је требамо чувати − додаје Владан Димитријевић председник СЕД-а.

Како изгледа Шума столетних храстова у Раденковцу-Сокобања можете погледати у прилогу испод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + seventeen =