Одржана обука за лекаре и техничаре Дома здравља Сокобања

Друштво Здравље

Лекари Едукативног центра Завода за хитну медицинску помоћ из Новог Сада на иницијативу Дома здравља Сокобања а под покровитељством Општине Сокобања одржали су обуку за медицинске раднике из области основне и напредне животне потпоре.

Едукација у оквиру које је учествовао велики број лекара и медицинских техничара сокобањског дома здравља, одржана је за викенд у просторијама Центра за развој иновација и предузетништво општине Сокобања.

Председник општине Сокобања Миодраг Николић захвалио се колегама из Новог Сада истакавши да је циљ едукације подизање система здравствене заштите у Сокобањи на виши ниво, додавши да је то и и обећао грађанима Сокобање када је долазио на чело општине.

− У Дому здравља је дошло до смене генерације и лекара и сестара. Сви знамо да се у школи учи  одређени део кроз теорију, међутим практични део можда није на задовољавајућем нивоу али наједноставније речено пракса која се стиче на терену није адекватна пракси која се учи уз практичну наставу у школи. Зато смо дошли на идеју да организујемо једну овакву едукацију .Оно што је такође врло битно, а тиче се саме туристичке сезоне, када се повећа број људи у Сокобањи, то је збрињавање хитних стања на најадекватнији начин − рекао је Николић.

Идеја о организовању едукације настала је у оквиру стандардне, континуиране медицинске едукације у оквиру Дома здравља.

− Нажалост због ковида, нисмо имали услове у претходном периоду то да обавимо, сад су се створили услови и надам се да ће ово послужити и веома користити мојим колегама а пре свега грађанима Сокобање и туристима који долазе у наше место − реако је др Милосављевић.

Др Сандро Копиловић, шеф Едукативног центра Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад, каже да ова медицинска установа већ дуже време врши едукацију својих али и здравствених радника на територији читаве Србије.

− Председник општине и колеге из Сокобање су изразили жељу да едукују један број својих здравствених радника из области основне и напредне животне потпоре тако да смо организовали један дводневни курс у оквиру кога ћемо 24 радника са територије општине Сокобања обучити у теоретским знањима али што је много важније и у практичним вештинама. Пре свега изузетно смо задовољни условима које смо овде добили јер су они адекватни условима у нашем Едукативном центру који је један од најбољих у Србији. Поред тога, колеге су пуне ентузијазма, вољни да науче и усвоје нова знања. Пошто су то све млади лекари ја се надам да ће то бити људи који ће даље преносити своја знања другим колегама у будућности − истакао је Копиловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 8 =