Светски дан борбе против дијабетеса

Друштво Здравље

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се сваке године 14.новембра. Овај дан је уједно и рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. године заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Обележавање овога дана представља и највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

Црвени крст Сокобање, већ дуги низ година, од 2003. кроз програм „Бриге о старима” спроводи и активност мерења шећера у крви и притиска, сваког уторка у просторијама Црвеног Крста Сокобања, у периоду од 8 до 10 часова.

− Ово је превентивна активност. Врло често наши сарадници из патронажне службе заједно са нама деле неке савете везане за здраву исхрану, за начин понашања оболелих или за превенцију, како да не дође до оболевања од ове болести. Поред тога, корисници, сви они који дођу и измере шећер код нас, могу да добију и савет како да се служе апаратима, уколико их поседују, јер углавном старији људи имају тај проблем, да се снађу, око тога како да сами код куће, уколико им је потребно више пута дневно да мере шећер, да то и учине. А и сама превентива је веома важна јер људи приликом контроле схвате да ли су у ризику да оболе или нису, и како да се понашају, какав режим исхране да примењују и како да избегну да уђу у категорију оних који су оболели од шећерне болести − каже Милица Миленковић секретар Црвеног крста Сокобања.

Црвени крст Сокобање припремио је и промотивни материјал који дели људима који дођу, измере ниво шеђера у крви или притисак, како би могли код куће да се подсете о значајним стварима везаним за ову проблематику.

Да подсетимо. Дијабетес је неспособност тела на правилан начин метаболише шећер. Лекари су схватили да дијабетес изазива недостатак инсулина, који се ствара у деловима панкреаса, али нису могли то да докажу. Фредерик Бантинг је сумњао да друга супстанца која се формира у панкреасу трипсин може да разбије инсулин. У лабораторији Џон Меклауда 1921.године, Фредерик Бантинг и Чарлс Бест су третирали псе тако да више не производе трипсин. Инсулин је на тај начин могао да буде изолован и да се користи у лечењу дијабетеса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + two =